Svježa mirisna aroma lavande vrlo je cijenjena

Ako se odlučite za uzgajanje lavande, ona vam neće oduzeti puno vremena, a njene dekorativne ljubičaste cvjetiće možete koristiti u medicinske svrhe. Umirujući miris lavande pomoći će vam da zaspite, jer otklanja nervozu i uznemirenost.
lavanda aroma zdravlje

Karakteristike

Podrijetlo: Sredozemlje. Rast: zimzeleni grm. Visina: 30-60 cm. List: nalik Cetine, srebrnaste boje. Cvijet: mirisno plavo ili ljubičasto cvjetno klasje. Cvjetanje: od srpnja do rujna. Osobenosti: traži dobro oticanje vode.

Stanište i njega

Ova višegodišnja biljka, koja voli sunce, uspijeva iu suhom supstratu, ne tako bogatom hranjivim tvarima. Ako se previše prihranjuje, postoji rizik da tijekom zime izmrzne. Da bi se ovo spriječilo, najbolje je da se, osobito u predjelima s oštrijom klimom, biljka zaštiti. U loncima, gdje je skladište hranjivih tvari ograničeno, biljku treba prihranjivati povremeno. Kompaktan rast će zadržati ako se oreže nakon cvatnje.

U kuhinji Svježa mirisna aroma lavande vrlo je cijenjena.

Mladi listići mogu se korisititi za pripremu ribe, piletine, juhe, kuhanih jela. Najbolje je da se začin termički obradi s ostalim sastojcima.

Lavanda se lako može razmnožiti reznicama.

Odrežite meke vrhove izdanaka dužine 5-9 cm. Zabodite ih u svjež supstrat i prekrijte folijom. Vrijeme za razmnožavanje: od proljeća do kraja ljeta.
Izvor:lisa.rs