Sve o teorijskom ispitu polaganja vožnje

Autor Datum 04/11/2017

Nekome je mnogo veći strah polaganje teorijskog ispita, nego polaganje vožnje. Međutim, ne treba da vas bude strah niti od polaganja testova, niti od polaganja vožnje. To je jedan proces koji morate da prođete kako biste dobili vozačku dozvolu i kako biste sutra mogli da steknete još jednu veštinu koja će vam i te kako značiti.

Teorijski ispit je važan isto kao i polaganje vožnje

Na početku ne treba da umanjujete značaj teorijskog ispita. Polaganje vožnje za A2 kategoriju, ali i druge kategorije uključuje teorijski ispit, vožnju časova i prvu pomoć. Svaki korak je vrlo važan i svakom koraku morate maksimalno da se posvetite. Ako teoriju shvatite manje važnom od praktičnih časova, to znači da nećete dovoljno ozbiljno da ih shvatite, te da im se nećete posvetiti. Ipak treba imati u vidu da sve ono što naučite na časovima vam i te kako znači i presudno je kada sutra sednete u auto. Na tim časovima vi učite kako da se ponašate u saobraćaju, šta znače saobraćajni znaci. Kasnije sve to treba samo da primete u praksi. I možda jeste komplikovanije kada treba da se primenjuje kasnije to stečeno teorijsko znanje, ali bez toga ne možete da krenete sa polaganjem vožnje.

Teorijska nastava – ukupno 40 časova

Potrebno je da prođete 40 časova u auto školi. Predavanja drže uglavnom instruktori ili oni koji su zaposleni u auto školama. Na časovima treba biti veoma pažljiv i truditi se da zapamtite što više. Zapamtite da će vam svaki detalj i stinica koju budete naučili na tim časovima biti potrebni kada sednete u auto. Na časovima bi trebalo da se prođe što više toga, a naravno da je nemoguće govoriti o svakoj mogućoj situaciji koja vam se može dogoditi u saobraćaju. Kada prođete 40 časova, onda ste teorijski potokovani za ulazak u saobraćaj i stekli ste određenu vrstu sigurnosti, jer makar u teoriji znate kako da se ponašate. Tehnika se uči na drugi način, ali to će vam instruktor detaljno pokazati.

Više časova dnevno

Ne morata časove pohađati 40 dana. Postoji mogućnost održavanja nekoliko časova u toku dana. Maksimum je da pohađate tri časa dnevno. Tako je moguće i da za dvadesetak dana završite sa teorijskom nastavom. To je dobra opcija za sve one koji rade i koji u toku radne nedelje ne mogu da izdvoje mnogo vremena za časove. Postoji mogućnost i da se vikendom održavaju časovi, što će verovatno većini odgovarati. Ako ste izabrali da imate i po više časova dnevno, važno je da pravite pauzu između časova, kako bi vam kasnije koncentracija ostala na zadovoljavajućem nivou.

Polaganje teorijskog ispita nakon sedam dana

Nakon što završite teorijski deo, sledi polaganje teorijskog ispita. To se uglavnom dešava nakon sedam dana. I to znači da imate sedam dana da spremite taj ispit. I to je sasvim dovoljno vremena, jer vi ste određeno znanje stekli i na časovima i sada je samo potrebno da ga malo usavršite i da vam se malo slegne to znanje.

Položeni testovi važe godinu dana

Nakon što položite testove, slede ostali koraci u okviru polaganja vožnje. Položeni testovi će važiti godinu dana od dana kad ih položite. U tom roku treba završiti praktičan ispit, prvu pomoć i položiti praktičan deo. Ukoliko to ne uradite u narednih godinu dana, položen teorijski deo vam neće važiti i moraćete opet da polažete.

Autor Zenstvena

Od 2012.godine uređuje i priprema članke za Portal Zenstvena.com. Nadam se da saznate dosta korisnih informacija na našem portalu.