Tijelo neočekivano reagira na ljubav

Zaljubljujemo se za 2,2 sekunde, kažu neka istraživanja. Ali to je samo početak. ‘Muke’, slatke ili ne, tek onda počinju.
tijelo-neocekivano-reagira-na-ljubav

– Sigurno znate onu uzrečicu da nas ljubav čini pomalo glupim. Ipak, ne radi se o tome da gubimo pamet nego zbog zaljubljenosti nismo fokusirani na sve drugo što trenutno radimo u životu.

– Kada se zaljubimo, teško nam je koncentrirati se na druge obveze, jer većinu vremena razmišljamo o osobi koja je ušla u naš život – objasnio je doktor Hank izvan Stenbergen s nizozemskog Sveučilišta “Leiden”.

Ljubav nas čini pozitivnijim i sretnijima. Da, znanstvenici su to dokazali MRI snimkama koje pokazuju da se tada uključuju dijelovi mozga koji, naprimer, reagiraju kada ovisnici uzimaju kokain i super se osjećaju.

– Zaljubljenost donosi osjećaj euforije kao da smo na vrhu na svijeta i ne postoje nepremostive prepreke –

objasnila je profesorica neurologije Lucy Brown sa njujorškog medicinskog Sveučilišta “Albert Einstein”.

– Još jedno otkriće je da nas zaljubljenost čini otpornijim na bol. Istraživanje na Sveučilištu “Stanford” pokazalo je da se zbog tog lijepog osjećaja u mozgu uključuju područja koja inače stimuliraju i lijekovi protiv bolova. Čak i držanje za ruke s voljenom osobom može ublažiti bol.

– Ni veliki mačo frajeri ne mogu izbjeći neke posljedice zaljubljenosti, a jedna od njih je sporije hodanje. Istraživanja pokazuju da muškarci usporavaju korak tako da bi bili uz svoju partnericu i prilagodili joj ritam.

Jedna od najromantičnijih spoznaja sigurno je ova – zaljubljeni parovi toliko osjećaju jedno drugo da im srca počinju kucati istim ritmom.