Tikvice imaju dosta prednosti za zdravlje

Autor Datum 30/07/2018

Ukoliko želite nabavite povrće s mnogo povoljnih utjecaja na zdravlje, tikvice su idealan izbor! Postoji mnogo načina pripreme i mogućnosti da u njima uživati, a uz to ćete organizmu podariti i nekoliko prijeko potrebnih vrsta vitamina i minerala. Osim odličnog djelovanja na zdravlje u fenomenalnog okusa, postoji i nekoliko činjenica o tikvicama koje vjerojatno niste znali, a vrlo će vas iznenaditi!

Vrlo malo kalorija

Oko 250 grama sjeckane tikvice sadrži samo 19 kalorija. Kako bi vam bilo jasnije, to je za čak 40 do 50 posto manje kalorija u odnosu na istu količinu niskokaloričnog povrća, poput brokule – piše Huffington post.

Upravo zbog niske kalorijske vrijednosti, u tikvicama možete uživati na najrazličitije načine – možete ih jesti pohane, kuhane, pečene, sirove, u salati … Za pikantnije okuse, možete grilovati tikvice zajedno s drugim ukusnim povrćem.

Voćka s jestivim cvjetovima

Iako je svrstavamo u povrće, tikvica je tehički voće, jer porijeklo vodi iz cvijeta, koji je također jestiv.

Odlična namirnica za srce

Tikvice sadrže veliku količinu kalija – 295 miligrama na 250 grama, odnosno 8 posto preporučene dnevne doze ovog minerala.

Američko udruženje kardiologa smatra da kalij može biti od velike pomoći kada je riječ o kontroli krvnog tlaka, jer smanjuje štetne učinke soli u vašem tijelu. Studije ukazuju da povećanje unosa kalija može smanjiti rizik od moždanog udara, kao i smanjiti šanse za razvoj srčanih oboljenja.

Također, tikvice su bogate vitaminom C, moćnim antioksidantom koji vaše stanice potiče na bolje funkcioniranje, snižavanje krvnog tlaka i štiti arterije od začepljenja. Samo 250 grama tikvica sadrži 20 miligrama vitamina C, odnosno oko 33 posto preporučene dnevne doze.

Zamjena za špagete

Za bolji i potpuno drugačiji okus, možete slobodno dodati tikvice u vaše recepte sa špagetima. Ali, ovu tjesteninu možete iu potpunosti zamijeniti tikvicama!

To je odlična alternativa, dosta zdravija, a vrlo ju je lako napraviti – potrebno vam je samo rende ili rezač, koji će od tikvice napraviti dugačka rezanca.

Nije uvijek zelena

Postoji i žuta verzija tikvice! Istog je oblika i veličine kao zelena, ali je okus malo slađi. Budući da zadržava svoju boju prilikom kuhanja, žuta tikvica je odličan izbor ako želite dodati malo ukusne, sunčane nijanse bilo kojem jelu.
Izvor:still

Autor Zenstvena

Od 2012.godine uređuje i priprema članke za Portal Zenstvena.com. Nadam se da saznate dosta korisnih informacija na našem portalu.