Tokom ljeta velik rizik od trovanja hranom

Opasnost vreba na svim mjestima gdje se pripremaju namirnice, u vlastitom domu, restoranu, na kioscima s brzom hranom, a neophodan je oprez i prilikom nabave u marketima ili na pijaci. Ova infekcija može biti vrlo opasna, naročito za starije ljude, djecu, trudnice i kronične bolesnike.
bijeli luk

SIMPTOMI TROVANJA HRANOM

Prvi znaci trovanja javljaju se nekoliko sati nakon konzumiranja neispravne hrane, mada se događa da nastanu i dan-dva kasnije. To mogu biti blage, ali i vrlo izražene tegobe u vidu bolova u trbuhu, povraćanja, proljeva, glavobolje I visoke temperature, koje poslije adekvatne terapije nestaju za 24-48 sata. Simptome trovanja hranom treba shvatiti ozbiljno i što prije potražiti liječničku pomoć da bi se spriječila opasnost od dehidracije koja nastaje uslijed gubljenja tekućine i elektrolita, i može izazvati ozbiljne komplikacije. Odmah nakon prepoznavanja simptoma započne s unosom tekućine. Prednost treba dati flaširanoj vodi, čajevima, cijeđenim sokovima i juhi, a izbjegavati upotrebu alkohola, kave i zašećerenih sokova.

KAKO DOLAZI DO TROVANJA?

Neadekvatno čuvanje namirnica na ljetnim vrućinama najčešći je uzrok infekcije bakterijama koje se na visokim temperaturama ubrzano razvijaju. Osim izravno preko namirnica, štetni mikroorganizmi mogu se prenijeti i prljavim rukama, posuđem, preko radnih površina u kuhinji …
Najčešći uzročnik trovanja jeste salmonela, bakterija koja vreba iz nedovoljno pečenog mesa, salate (osobito one s piletinom, jajima i majonezom), salame, mlijeka i mliječnih proizvoda, a napada crijevni trakt izazivajući upalu.

LIJEČENJE

U lakšim slučajevima trovanja dovoljni su nadoknada tekućine i elektrolita, antibiotici i lijekovi protiv povraćanja, dok teži oblici infekcije zahtjevaju hospitalizaciju. Neophodan je i dijetetski režim prehrane, koji je u početnoj fazi bolesti vrlo restriktivan i dozvoljava samo unos tekućine (čajevi, prokuhana voda, juha), kasnije i dvopek, a kada se želudac malo smiri, uvode se riža, kuhani krumpir i bijelo meso.

PREVENCIJA

Da bi se izbjegla infekcija bakterijama iz hrane, tijekom ljetnih mjeseci potrebno je pridržavati se određenih pravila:
– Redovito pranje ruku, osobito prije pripremanja obroka i poslije obrade sirovog mesa.
– Održavanje higijene posuđa i radnih površina u kuhinji.
– Pravilna termička obrada namirnica, prije svega mesa, ribe, jaja i mlijeka.
– Izbjegavanje konzumiranja hrane koja je promijenila boju i miris.
– Zaražena osoba bi trebali češće pere ruke i da ne dolazi u dodir s namirnicama od kojih se pripremaju obroci za druge ukućane kako ne bi došlo do širenja infekcije.

PRAVILNO ČUVANJE I PRIPREMANJE NAMIRNICA

Nikada nemojte odlagati u istu posudu dvije ili više različitih namirnica. Također izbjegavajte hranu u hladnjaku ostavljate u najlonskim vrećicama jer se na taj način povećava rizik od kvarenja. Namirnice koje su sklone kvarenju moraju se dobro termički obraditi, a tijekom ljeta se ne preporučuje pripremanje mljevenog mesa.Jaja kuhajte oko osam minuta-tako ćete biti sigurni da su mikroorganizmi uništeni. Nemojte dugo držati namirnice u frižideru i izbjegavajte podgrijavanje obroka.

POMOĆ IZ PRIRODE-MOĆNI BELI LUK

DIALIL-SULFID, JEDAN OD GLAVNIH SASTOJAKA BIJELOG LUKA, ŠTITI ORGANIZAM TROVANJA HRANOM, A NAUČNICI SA INSTITUTA U VAŠINGTONU ISTIČU DA JE NJEGOVO DJELOVANJE TRENUTNO, TE DA JE 100 PUTA JAČE OD ONOG KOJE ISPOLJAVAJU ANTIBIOTICI. ZATO BI U LJETNOM RAZDOBOLJU, PREVENCIJE RADI, TREBALO UNOSITI ŠTO VIŠE BIJELOG LUKA, SVIJEŽEG ILI U OBLIKU TINKTURE, A UKOLIKO DOĐE DO TROVANJA HRANOM, OBAVEZNO SE MORA UVRSTITI U TERAPIJU.
Izvor:kuhinjica.rs