Toksični sastojci u kozmetičkim proizvodima koje koristite

Kozmetičkim industrijama se daje dosta prostora u korištenju toksičnih sastojaka jer postoji pravilo da se ti sastojci mogu koristiti ako nije isključivo dokazano da škode ljudskom zdravlju. Kada malo bolje razmislimo, za neke spojeve se istraživanja ni nisu provela, a za neke spojeve su istraživanja pokazala da štete ljudskom zdravlju, ali takva istraživanja se često ne smatraju vjerodostojnima iz različitih razloga.

Najbolje što potrošači mogu napraviti je čitanje etiketa na proizvodu kako bi izbjegli kemikalije za koje je poznato da škode ljudskom zdravlju. Donosimo vam listu toksičnih kemikalija.

Ugljeni katran

Poznat je kao kancerogena i zabranjen je na području Europske Unije, ali se još uvijek koristi na području Sjeverne Amerike. Prisutan je u proizvodima za suhu kožu, šamponima protiv peruti i ušiju.

DEA / TEA / MEA

Također se sumnja da imaju kancerogena svojstva, a koriste se kao emulgatori u šamponima, gelovima za tuširanje i sapunima.

Etoksilirani površinski i 1.4 – dioksan/

Nikada nisu navedeni na etiketama jer su nusprodukt kancerogenog etilen oksida koji se dodaje u spojeve kako bi oni postali manje intenzivni. Izbjegavajte sve proizvode koji na etiketama sadrže slova “eth”.

Formaldehidi

Najvjerojatnije su kancerogeni i iritiraju kožu. Najčešće se nalaze u proizvodima za nokte, bojama za kosu, ljepilima za umjetne trepavice i nekim šamponima.

Mirisi

Oni su odlični za prikrivanje kemikalija. Mirisi su povezani s glavoboljama, vrtoglavicama, astmom i alergijama.

Hidrokuinone

Koristi se za posvjetljivanje kože, odnosno tamnih mrlja na koži. U Velikoj Britaniji je zabranjen, a povezan je s nastankom raka i ugrožavanjem zdravlja reproduktivnog sustava.

Olovo

Ovaj kancerogeni spoj se često nalazi u ruževima i bojama za kosu. Nikada nije naveden zato što službeno nije sastojak.

Živa

Ovaj spoj je poznat kao alergen koji narušava razvoj mozga. Pronalazimo ga u maskarama i nekim kapima za oči.

Oksibenzon

Aktivni sastojak u kremama za sunčanje koji se akumulira u masnom tkivu i povezan je sa alergijama, hormonalnom neravnotežom, oštećenjem stanica i niskom porođajnom težinom.

Parabeni

Pronalazimo ih u jako velikom broju kozmetičkih proizvoda. Povezani su sa rakom, poremećajem u radu endokrinog sustava i oštećenjem zdravlja reproduktivnih organa.

Autor Zenstvena

Od 2012.godine uređuje i priprema članke za Portal Zenstvena.com. Nadam se da saznate dosta korisnih informacija na našem portalu.