Topla voda i limun za početak dana

Mnogi stručnjaci predlažu da dan započnete velikom čašom tople vode “začinjene” limunom.Evo nekoliko razloga koje idu u prilog tvrdnjama stručnjaka, a i pojedinih koji ih opovrgavaju:
topla voda i limun za pocetak dana
Citrusna kiselina iz limuna može uzrokovati bolove u trbuhu, pa se logično nameće pitanje kako je uopće zaključeno da limunov sok poboljšava probavu? Jedna studija, objavljena još prije tri desetljeća, pokazala je da citrusna kiselina može poboljšati apsorpciju aluminij hidroksida, aktivne supstance u mnogim antacidima (u lijekovima koji neutraliziraju želučanu kiselinu).

Dokazano je da vitamin C, kojeg ima u limunovom soku poboljšava apsorpciju minerala, ali nije potrebno piti topao limunov sok da biste postigli ovaj efekt.

Vitamin C je jedan od najprisutnijih vitamina u voću i povrću. Iako često mislimo da je citrusno voće najveći, čak i jedini izvor ovog vitamina, i paprike, jagode, brokula i špinat sadrže poprilične količine vitamina C. To znači da sve dotle dok za doručak imate voće i povrće, možete očekivati da apsorpcija minerala iz njih bude bolja.

Za limun se obično kaže da čisti organizam od toksina, ali pojedini stručnjaci kažu da treba da uzmemo s rezervom tvrdnje da ijedno voće ili suplement mogu učiniti čudo u procesu detoksikacije. U limunu postoji antioksidans nazvan d-limonen, kojeg ima iu narančama, a najviše u kori limuna i naranče. Za d-limonen je dokazano da aktivira enzime u jetri koji utječu na proces detoksikacije. Ali, da li limunov sok sadrži dovoljno d-limonena koji je potreban da pojača ovaj proces? Vjerojatno ne. Jedan litar citrusnog soka sadrži u prosjeku 100 miligrama d-limonena, a istraživači procjenjuju da aktivna doza iznosi minimum 500 mg. Dakle, d-limonen jeste odličan sastojak koji može utjecati na bolestan gastroezofagealni refluks, ali doze koje su neophodne nalaze se jedino u suplementima, a ne u svježem limunovom soku.

Nema sumnje u to da limun ima dobre osobine i sastojke koji doprinose zdravlju, ali jedan limun iscijeđen u čaši vruće vode vjerojatno neće mnogo utjecati na poboljšanje zdravstvenog stanja.