Za topliji dom i manje račune za grijanje

Autor Datum 17/11/2017

Da biste uspješno uštedjeli na računima za grijanje u zimskom razdoblju, možete se poslužiti ovim jednostavnim i besplatnim trikovima.
toplina u domu

1. Zatvarajte sobe koje ne koristite

Ako zatvarate vrata, to neće samo spriječiti odlazak topline iz zagrijanih prostorija, već i dolazak hladnoće iz onih koje ne koristite, pa će sobe duže vrijeme biti toplije.

2. Razmještaj namještaja

Sjedeće garniture odmaknite od prozora jer je taj dio sobe hladniji, a isto vrijedi i za vanjske zidove. Također pripazite da ne naslanjate namještaj na radijatore. Ispred i oko radijatora ne bi trebalo ništa da se nalazi, tako da neometano mogu šire toplinu.

3. Zimska posteljina

Najjednostavnije stvari ponekad su najbolje pa ćete tako zamjenom tanje posteljine debljom uštedjeti na grijanju. Ako ste dobro pokriveni, manje ćete grijati, ai zaista je zdravije spavati u hladnijoj sobi.

4. Pokrijte podove

Tepisi nisu važni samo zbog uređenja interijera, dakle estetike, već i zbog zadržavanja topline. Prilikom grijanja stambenog prostora oko 10 posto topline odlazi na podove, stoga tepisi imaju jako važnu ulogu u održavanju i zadržavanju topline u sobi.

5. Folija

Obična aluminijska folija može biti od velike pomoći. Ako je stavite iza radijatora, odbijat toplinu prema unutrašnjosti prostorije. Budući da je iza radijatora, neće se vidjeti.

6. Održavajte kuću

Dvostruku korist imat ćete od kuhanja i čišćenja kuće, savjetuju stručnjaci. Čim nešto radite, biće vam toplije, a ako se, primjerice, odmarate i gledate TV, treba vam više topline.

7. Ovlaživač zraka

Ovlaživač zraka treba koristiti jer ćete imati ugodniju atmosferu u domu, ali i topliji zrak.

8. Topla pomagala

Kada se navečer smirite, mogli biste osjetiti posljedice štednje na grijanju, ali i tome možete lako doskočiti. Dok gledate TV, pokrijte se dekom i uživajte u šalici tople čokolade ili kakaa.

Autor Zenstvena

Od 2012.godine uređuje i priprema članke za Portal Zenstvena.com. Nadam se da saznate dosta korisnih informacija na našem portalu.