Trebate češće da hodate bosi

Čak i ako ljeto provodite u gradu, iskoristite lijepo vrijeme, pronađite tek pokošen travnjak u obližnjem parku, stazu posutu šljunkom ili dio pješčane riječne obale i šećite bosi.
trebate cesce hodati bosi

Hodanje po neravnom terenu, po zemlji, travi, pijesku ili šljunku, dobro je za noge, naročito dječja, tvrde ortopedi.

Ali, ukoliko niste navikli na hodanje bosih stopala, možda će vam u početku hodanje bez cipela, sandala ili tenisica biti neobično, možda i malo bolno. Stoga je najbolje da za početak odabrati mekšu podlogu, kao što su pijesak ili trava. Jer, dosadašnja istraživanja su pokazala da hodanje i trčanje bez obuće stvara manji pritisak na stopala pošto se težina tijela ravnomjernije raspoređuje, tijelo zauzima pravilniji položaj i svaki korak je lakši. Što češće budete hodali bosi, to ćete brže ojačati mišiće stopala i one koji ih podržavaju, ističu stručnjaci. Sem toga, na tabanima se nalaze živčani završeci povezani s različitim dijelovima vašeg tijela pa hodanjem bez obuće stimulirate različite točke na stopalima, što pozitivno utječe na vaše zdravlje.

STOPALA I BROJKE

Jeste li se ikada zapitali koliko koraka prosječan čovjek prehoda u toku dana ili koliko kostiju se nalazi u vašim stopalima, gdje se sve nalaze žlijezde znojnice i gdje ima najviše nervnih završetaka na vašem tijelu?

* Tijekom života čovjek u prosjeku prepešači oko 185.000 km, ili 10.000 koraka na dan, što je dovoljno da četiri puta obiđe Zemlju!

* U stopalima se nalazi 26 kostiju, 33 zgloba, više od 100 ligamenata i 19 mišića.

* Na stopalima se također nalazi oko 250.000 žlijezda znojnica.

* Nokti na nožnim prstima rastu brže tijekom toplih dana.
Izvor:Novosti