Ovo trebate znati o vezama

Autor Datum 07/12/2017

Mladi su željni romantike, ljubavi, pažnje, promjena, pa često plaćaju danak neiskustvu. Tinejdžeri žele što prije odrastu i istraže svijet, upoznaju sebe i druge, probaju sve i svašta, a za to vrijeme sklapaju emotivne veze u kojima sazrijevaju i kao ličnosti. Mladalačke ljubavi su najčešće burne, nezaboravne, i nerijetko ostavljaju ožiljke na duši, koji ostaju do kraja života. Ako ste u ovim godinama, trebalo bi znati sljedeće, tvrde psiholozi:

– Ljubav ne može izmjeriti precizno i uglavnom jedan od partnera više voli i trudi se u vezi. Isto tako jedan je dominantniji, a drugi popustljiviji, ali zajedno mogu imati lijep i harmoničan odnos.

– Seks nije pokazatelj emocija i ne mora biti savršen (kao na filmu). Vremenom strast blijedi, ali ljubav može biti sve jača.

– Voljeti nekoga znači i da ga poštujete kao ličnost, prihvaćate mane kao i vrline, želite tu osobu usrećite.

Nesuglasice u vezi su normalne, jer partneri imaju različite stavove, odgoj, želje, emotivni i mentalni sklop.

Raskid često djeluje kao “smak svijeta”, naročito ako je u pitanju prva ljubav. Ipak, važno je da se nastavi dalje. Ukoliko je emocija duboka i iskrena, partneri mogu obnoviti vezu i poslije nekoliko godina zasnuju brak. Ali najčešće se događa da se nove ljubavi i drugi partneri kasnije ispostave kao “pravi”, odnosno za čitav život, a iz te perspektive prva veza i ljubav djeluju klinački i površno.

– Ne pokušavajte “na silu” držite partnera uz sebe i obnavljate vezu koja je “na izdisaju”. Ako netko želi otići, pustite ga i nastavite dalje, kao novim ljubavima i pobjedama.

– Upamtite, svi se mijenjamo, sazrijevamo, pa i vi. Nisu iste želje ni okus u 17, 20 ili 30 godina. Ponekad se desi da jednostavno “prerastete” partnera, koji vam je bio prva ljubav i nikada se niste posvađali, ali došlo je do zasićenja.
Izvor:Novosti

Autor Zenstvena

Od 2012.godine uređuje i priprema članke za Portal Zenstvena.com. Nadam se da saznate dosta korisnih informacija na našem portalu.