Tri mita o konzerviranoj hrani

Konzumiranje određenih vrsta namirnica više ne ovisi od godišnjeg doba. Zahvaljujući konzerviranju i smrzavanju hrane, nije neobično jesti kukuruz šećerac čitave godine.
konzervirana hrana
Ipak, postoje malo poznate činjenice o namirnicama koje su obrađene na ovaj način, zbog čega su česte nedoumice po pitanju njihovog sastava i hranjivosti.

Mit 1: Smrznuta i konzervirana hrana nije kvalitetna.

Konzervirana hrana omogućuje konzumiranje određenih grupa namirnica i izvan sezone, a procesi kojima se hrana dovodi u ovo stanje čini vrlo sličnom svježoj. Štoviše, broja istraživanja su pokazala da ne samo što joj ne nedostaje kvaliteta i hranjive tvari nego je konzervirana hrana ponekad i zdravija od svježe. Upotrebom fizičke metode pasterizacije, hrana se konzervira fizičkim i kemijskim metodama, pri čemu se pribjegava pasterizaciji i dolazi do uništavanja mikroorganizama štetnih po zdravlje. Ovakva obrada čuva okus hrane, baš kao i vitamin C. Zamrzavanjem se zaustavlja razmnožavanje mikroorganizama, a sušenjem se usporava proces njihovog djelovanja. S druge strane, tu su i kemijske metode, koje sprečavaju djelovanje bakterija ili ih potpuno uništavaju, ali i biološki metoda.

Mit 2: Obradom hrana gubi hranjive tvari.

Prerađeni proizvodi, smatraju stručnjaci, sadrže podjednaku količinu vitamina i minerala kao svježa hrana ili je, čak, ima u većoj količini jer se za konzervaciju upotrebljavaju isključivo najbolji plodovi na vrhuncu zrelosti, i to vrlo brzo nakon berbe, zahvaljujući čemu ne gube ili gube vrlo malo hranjivosti. Isti je slučaj i sa smrznutim povrćem, koje se obrađuje nekoliko sati nakon branja, pa tako ove namirnice sadrže važne nutritivne elemenate, poput vitamina, minerala, biljnih vlakana, karotena, flavonoida itd..

Mit 3: Svježe je uvijek bolje.

Ukoliko ste se odlučili za konzerviranu ribu ili rajčica prije nego za svježe – niste pogriješili. Zahvaljujući načinu obrade tih namirnica, konzervirani paradajz, na primjer, sadrži i do četrdeset posto više antioksidansa i likopena nego svjež.
Izvor:stvarukusa.rs