Tri najčešće greške prilikom izolacije

Autor Datum 20/06/2018

U građevinskim i bilo kojim drugim poslovima greške su vrlo česte. I to obično budu greške u vezi sa sitnicima, o kojima nikako pre toga i ne razmišljate. Uglavnom se svi fokusiraju na krupne stvari i o tome brinu najveću brigu.

Kada je reč o sitnicama, tu mnoge stvari zanemarujemo i one nam posle zadaju muke. Odnosno, muku i problem nam zadaju poslovi koji nisu odrađeni kako treba ili su odrađeni polovično. Zato kada su neki veliki radovi u pitanju i kada je u pitanju velika investicija, morate da vodite računa o svakom detalju i svakoj mogućoj sitnici u toku čitavog procesa rada. Ne sme se ništa prepuštati slučaju, niti neproverenim ljudima, odnosno majstorima u kombinaciji sa lošim odabirom materijala. Dakle, birajte pažljivo koji god segment vašeg rada bio u pitanju.

Loše nanošenje lepka za stiropor

Jedna od glavnih greški koje se prave kada je izolacija u pitanju jeste loše nanošenje lepka za stiropor. A zapravo, jedan od najvažnijih elemenata prilkom ugradnje izolacije jeste lepak za stiropor. Nikako ne smete odabrati onaj lepak za stirpor koji prvi vidite. Pre kupovine, morate da se raspitate o njegovim kvalitetima, ali i o vrstama, koje postoje. Tek kada budete sigurni u njegov kvalitet, onda možete da se odlučite na kupovinu. Sledeća stvar jeste povezivanje lepka sa stiroporom. Ako ovo nikada do sada niste pokušavali i niste baš najsigurniji kako to funkcioniše, onda bi možda dobro bilo da pitate nekoga ko je prethodno postavljao izolaciju, da vam da neki savet. Možete da konsultujete i radnike u radnjama u kojima budete kupovali. Oni takođe mogu da vas upozore na šta morate da obratite pažnju kada nanosite lepak na stiropor.

Pogrešna debljina stiropora

Debljina stiropora je jako važna. Na vama je da odlučite kolika će ona biti. Ono što treba da znate, da se većina u našoj zemlji uglavnom odlučuje za debljinu stiropora od pet centimetara. U suštini to bi mogla da bude sasvim zadovoljavajuće, ali ispod toga ne bi trebalo da idete. Međutim, većina stanovnika zemalja Evropske unije bi vam reklo da je to izuzetno minimalno. Naime, u svim evropskim zemljama, koje imaju klimu sličnu kao našu, koristi se stiropor koji je debljine osam centimetara i smatra se da jedino on ispunjava sve to što je potrebno. Dakle, ukoliko želite da se osigurate i da ovde ne napravite grešku, kao i da sebi obezbedite dobru izolaciju, onda vam savetujemo da poslušate savet Evropljana i odaberete deblji stiropor.

Malter bez UV stabilizatora

Malter kojim završavate proces postavljanja fasade mora da ima UV stabilizator. Šta to zapravo znači? Krenimo od početka. Sami birate nijansu tog završnog sloja. Bilo koju nijansu da odaberete biće vam važno da ta nijansa bude postojana što je duže moguće. To se može uraditi, odnosno postići samo u slučajevima da izaberete završni malter, koji sadrži UV stabilizator. Na taj način vaša nijansa, odnosno boja će značajno duže trajati. Dakle, pre samih radova treba da se raspitate o završnom sloju maltera, koji planirate da nanesete, kako biste bili sigurni da će vam boja biti postojana.

Autor Zenstvena

Od 2012.godine uređuje i priprema članke za Portal Zenstvena.com. Nadam se da saznate dosta korisnih informacija na našem portalu.