Tri saveta kako da poboljšate produktivnost na poslu

Kada jedan posao postane rutina i kada u datom trenutku mislite da vam ide teže nego što vam je išlo ranije, to je već alarm da nešto morate da menjate. Na žalost često privatni problemi mogu mnogo da utiču na vašu produktivnost na poslu i da je u znatnoj meri smanje. Motivacija je uvek najbolja i uvek najbolje utiče na poboljšanje produktivnosti. Međutim, svesni smo da nekada nemamo motivaciju ni želju da radimo bilo šta.

Onda sebe verovatno na različite načine terate kako biste obavili određeni posao, koji kasnije i ne mora da da sjajne rezultate. Iako je motivacija najbolja, treba da se trudite da uvek date onoliko koliko smatrate da treba i da prvenstveno mislite i na koji način taj posao utiče na vas. Mi vam predlažemo tri saveta kako da poboljšate produktivnost.

Pravite češće kraće pauze

Postoje oni ljudi koji ne prave pauze gotovo nikad, jer se totalno posvete poslu. Dok ga ne završe za njih nema pauze. To može biti vrlo pogrešno. Posle određenog vremena koncentracija se gubi, teže vam ide odrađivanje bilo kog posla, forsirate vaš mozak da radi mnogo više i samim tim ga opterećujete, a ujedno i opterećujete sebe.

Pauza je uvek dobro rešenje i morate je koristiti. Izađite na terasu, na svež vazduh. Prošetajte do prodavnice, kupite čokoladicu ili nešto slično. Potrudite se da bar na trenutka ne razmišljate o tom poslu. Kada se vratite u kancelariju verujte da će vam ići lakše i da ćete imati više elana. Pauze su bitne i nemojte ih preskakati.

Koristite adekvatno osvetljenje

Naučno je dokazano da osvetljenje utiče na produktivnost. Čak i u knjigama koje govore o kancelarijskom poslovanju vrlo često se faktor rasvete, odnosno osvetljenja navodi kao jako bitan. Prigušena svetla, loša svetla, loša rasveta samo mogu da utiču na to da vam se smanji produktivnost, da vam se prispava u određenim trenucima. Sa druge strane dokazano je da su za kancelarije LED sijalice najbolje rešenje, jer se smatra da one pozitivno utiču na raspoloženje.

Ovo može da bude problem, jer ne određujete vi koji će tip rasvete biti u vašoj kancelariji. Ukoliko imate tu mogućnost, onda bi svakako trebalo da popričate sa nadređenim i da mu predložite da zameni rasvetu u vašoj kancelariji. Morati misliti na svoj vid, a u ovom slučaju to znači razmišljati o dobroj i kvalitetnoj rasveti, a lusteri za LED osvetljenjem to svakako jesu.

Razgovarajte iskreno sa kolegama

Kada naiđete na posao koji vam zadaje probleme i sa kojim se mučite danima, onda ne treba samo da ćutite i uzaludno pokušavate da promenite nešto. Treba da progutate sujetu i da se obratite ljudima oko vas. Tražite im pomoć. Nekada njihova dobra energija može uticati na to da se i vi razbudite malo. Gledajte i slušajte šta vaše ostale kolege radi i na koji način, ali i sa kojim žarom. Uvek kada vidite da neko uživa u tome što radi i vi ćete poželeti da doživite taj osećaj.

Ukoliko su oni pronašli nešto što im odgovara, sigurno ćete i vi pronaći. Samo ne treba da prestanete da tragate. Motivaciju vam vrlo često mogu preneti kolege, zato nemojte izbegavati da im kažete ono što vas muči, jer se može dogoditi da vas muči ista stvar, pa ćete je na taj način rešiti zajedničkim snagama.