Tri saveznika za dobru probavu

U vrijeme kada blagdanska trpeza obiluje slatkim, slanim i masnim specijalitetima, desi nam se da zaboravimo na saveznike naše probave. Dok su kolači, meso, pite i ostale đakonije stvoreni za nepce, u njima baš ne uživa naša probava. Zato vam za brzopotezne saveznike predlažemo nekoliko namirnica i 3 recepta “specijalca” uz koje će probavni sustav da proradi u roku od 30 minuta.

1. Mlaka voda i limun

U čašu mlake vode iscijedite cijeli limun i popijte. Ovaj napitak možete konzumirati i preventivno, kako biste spriječili probavne smetnje.

2. Maslinovo ulje i limun

Progutajte žlicu maslinovog ulja, po želji razrijeđene s prirodnim sokom limuna. Ovaj domaći lijek za pokretanje probave je najbolje konzumirati ujutro ili nekoliko sati nakon obroka.

3. Soda bikarbona i mlaka voda

U čašu mlake vode promiješajte pola žličice sode bikarbone. Ova namirnica je već generacijama poznata kao saveznica loše probave, ali bitno je napomenuti da treba koristiti samo farmaceutska soda bikarbonabez aluminija koju možete kupiti u apoteci ili u prodavaonicu zdrave hrane. Napomena: ovaj recept nije preporučjivo onima koji boluju od čira na želucu.

Ovi recepti kao i njima slični dobro su došli kada je probava toliko usporena da joj je što prije potrebna “vanjska” pomoć. Ali kako se ne bi upalila crvena lampica za uzbunu ne zaboravite u svakodnevni jelovnik uvrstite: vodu, probiotike, voće i povrće bogato vlaknima (grah, mrkva, brokula, naranča …), cjelovite žitarice (ječam, smeđa riža, zob. .).

I nikako ne zaboravite na kretanje, makar to tek bila desetominutna šetnja.
Izvor:zadovoljna.hr