Tri sugurna znaka da imate upalu desni

Autor Datum 15/01/2018

U nekim slučajevima upala desni se jako teško prepoznaje. To znači da ukoliko vas bole desni ili ukoliko osećate da su malo otečeni, to ne znači da imate upalu desni. Sa druge strane upala desni u početku ne mora da ima simptome, što za vas može biti rizično, jer nećete znati kada je upala krenula, pa tako nećete moći na jednostavan način da je rešite. Što pre shvatite da imate upalu desni, to će vam biti lakše da se izborite. Međutim, postoje tri jasna znaka da imate upalu desni, ali može se desiti da su već u poodmaklom stadijumu, pa će vam trebati više vremena da ih izlečite.

Krvarenje prilikom svakog pranja zuba

Krvarenje desni prilikom pranja zuba ne mora odmah da ukazuje na upalu desni. Nekada se desi da su desni previše osetljivi, a nekada se desi da previše grubo peremo zube, da koristimo četkicu koja nije dobra ili koristimo možda neku pastu koja previše iritira naše desni. Međutim, ono što je jako važno da znate to je da ukoliko se krvarenje javlja prilikom svakog pranja zuba i ukoliko ono ne prestaje danima, onda je to znak da imate upalu desni. Ukoliko želite da budete sigurni onda promenite četkicu, promenite pastu za zube, nežnije i pravilnije perite zube i ako se krv opet javlja, onda defititivno nešto nije u redu , odnosno to ukazuje na sigurnu pojavu upale desni. U tom slučaju vam može pomoći priroda. Na koji način da se izborite protiv upale desni prirodnim putem, posetite ovaj sajt.

Otečenost desni

Blaga otečenost desni takođe ne mora da ukazuje odmah na upalu desni. Međutim, ukoliko su desni prilično mnogo otečeni i ukoliko se bol javlja prilikom jela, dodira i slično, onda to jeste siguran znak da imate upalu desni. Otečenost desni nikada ne smete da zanemarivati, već odmah treba da posetite vašeg stomatologa, koji će vam reći kako otreba da se ponašate i preporućiće vam određene lekove. Otečenost i blaga zubobolja može da se javi takođe zbog osetljivosti vaših desni i zuba, ali ukoliko otečenost ne prolazi i samo se još više pogoršava, onda nema sumnje da se radi o upali desni. Ako se na primer otečenost javi samo na dan i onda sutradan prestane ili kroz nekoliko dana iščezne, onda to nije znak da imate upalu desni. Međutim, ukoliko otečenost desni i nakon nekoliko dana ne prolazi, onda je vreme za stomatologa.

Povučeni desni

Ukoliko su se vaše desni povukle i ne prekrivaju dovoljno vaše zube, onda je to takođe jedan od tri sigurna znaka da imate upalu desni. Ne treba da paničite, već čim primetite da su se čak isamo malo vaše desni povukle, treba da potražite stručnu pomoć. Samo stomatolog, iskusan i profesionalan, može da vam pomogne u ovoj situaciji. Vrlo lako ćete primetiti kada dođe do povlačenja desni, to se jednostavno vidi.

Šta kada se jave simptomi?

Kada se jave simptomi koji jasno ukazuju na pojavu upale desni onda je sasvim logično da treba stručnom licu da se obratite. Zubari tačno znaju proceduru i pomoći će vam da se na što lakši način izborite sa ovom ne tako jednostavnom upalom. Morate odmah da potražite pomoć, jer upala desni može zaista da izazove mnogo velike komplikacije.

Autor Zenstvena

Od 2012.godine uređuje i priprema članke za Portal Zenstvena.com. Nadam se da saznate dosta korisnih informacija na našem portalu.