Ublažite strije sa ova tri savjeta

Strije su oštećenja, odnosno naprsline na koži koje nastaju prilikom naglog i brzog rastezanja tkiva. U tim trenucima koža nije dovoljno elastična što uzrokuje pojavu manjih i većih linija, odnosno jedne vrste ožiljaka. Ali njihov nastanak može spriječiti ili barem ublažiti.
ublaziste-strije-uz-ova-tri-savjeta
Koža ima određenu elastičnost, baš poput gume. Ali kada ona dosegne svoj maksimum dolazi do pucanja tkiva što se na tijelu manifestira u obliku strija – omraženih linija na koži koje se najčešće pojavljuju na kukovima, bedrima, trbuhu i prsima, uslijed naglog dobivanja i gubljenja težine, naglog rasta i trudnoće.

Krema protiv bora

Intenzivne kreme protiv bora sadrže vitamin E koji pomaže kod obnavljanja kože, a samim time djeluje i na strije. Isto tako, ovaj tip krema sadrži sastojak koji potiče proizvodnju kolagena, koji obnavlja kožu. Riječ je o vitaminu A, odnosno retinol, koji hrani kožu i pojačava njenu elastičnost.

Ishrana

Pravilna i zdrava prehrana ima nevjerojatan utjecaj na kožu. Ona povećava njenu elastičnost i sprečava nastajanje pukotina na koži, odnosno strija.

– Hrana bogata antioksidansima – špinat, šumsko voće poput borovnica, ribiza, jagoda, aronije, malina i kupina.

– Hrana bogata vitaminom E – orašasti plodovi, sjemenke suncokreta, jaja, maslinovo ulje i pšenične klice.

– Hrana bogata vitaminom A – mrkva, zelje, kelj, džigerica, riba, bundeva, mlijeko i mliječni proizvodi, maslac i voće poput jabuke, breskve, kruške i marelice.

Hidratacija kože

Da bi zadržala svoju elastičnost, odnosno sposobnost rastezanja kože treba imati hidrataciju iznutra i izvana. Unutarnja hidratacija se odnosi na ispijanje dovoljne količine vode. Sa druge strane, kožu treba redovito tretirati hidratantnim kremama i losionima za tijelo, ali i uljima među kojima su najbolje bademovo i maslinovo. Na vlažnu kožu nakon tuširanja nanesite ulje i pričekajte da ga koža apsorbira. Postupak ponavljajte nakon svakog tuširanja.
Izvor:cosmopolitan