Udebljajte se na zdrav način

Većina ljudi koji imaju problema s tjelesnom težinom su gojazni i žele smršaviti, ali postoji značajan broj onih koji su mršavi i žele da se udebljaju. Teško je reći što je teže postići, smršaviti ili udebljati se, jer svakom je njegov problem najteži.

Zašto je netko mršav, a netko ne?

Ukoliko se čovjek raznovrsno i redovito hrani, zdravije je da je mršav nego debeo. Kod nekih osoba su genetika i metabolizam takvi, da koliko god da jedu to se ne primjećuje. Ipak, pretjerana mršavost nije dobra jer može biti znak neke bolesti. Često je nedovoljna uhranjenost povezana sa psihičkim problemima kao što su depresija ili stres. Postoje i neki trendovi (primjerice u modi), koji forsiraju mršavost, što se odražava i na osobe koje prate modne trendove.

Što raditi kako bi se udebljali?

Sigurno mnogi sebi postavljaju pitanje kako da se udebljam? Ako je netko mršav, a želi se udeblja, ne bi trebalo da mnogo bira hranu. U takvoj situaciji nije poželjno izbacivati neke skupine namirnica iz prehrane (primjerice namirnice životinjskog porijekla), jer to može loše utjecati na zdravlje. Treba jesti raznovrsnu hranu. Jedite voće i povrće, meso, ribu, žitarice. Grickajte bademe, lješnjake, orahe, pistacije. Kvalitetne kalorične namirnice kao što su kikiriki, mileram, jaja, maslac, sir su poželjne u prehrani.

Za povećanje tjelesne i mišićne mase neki nutricionisti preporučuju kozje mlijeko i prepeličja jaja. Pivski kvasac otvara apetit.

U svakom slučaju važna je redovita prehrana i uvodjenje međuobroka. Treba imati 3 obroka i 2 međuobroka dnevno. Poželjna je umjerena, a ne pretjerana fizička aktivnost. Neaktivnost nikom nije donijela dobro. Umjerena tjelovježba i čist zrak će vam otvoriti apetit. Vodite računa da dovoljnospavate i piti dovoljno vode.

Brzo debljanje nije zdravo, kao ni brzo mršavljenje. Poželjno je obratiti se na pravu adresu tj. liječniku nutricionisti.

Koje biljke otvaraju apetit?

Jedna od ključnih stvari za debljanje je otvaranje apetita. Postoje mnoge biljke koje su dobro poznate po svom pozitivnom djelovanju na apetit. To su uglavnom biljke koje pobuđuju lučenje želudčanih sokova. Pretežno se koriste u vidu čajeva, pripravka ili na neke druge načine. Biljke koje potiču apetit su: kamilica, nana, anis, maslačak, zova, lincura, bosiljak, djumbir, paprika, kičica, čkalj itd.
Izvor:still