Ugodite svojim stopalima sa pravilnom obućom

Iako razlozi za bol u stopalima mogu biti mnogobrojni, među vodeće spada – nošenje neodgovarajuće obuće. Istraživanja pokazuju da čak 88 posto žena kupuje cipele za broj manje od onih koje su joj stvarno potrebne. Obuća s visokom potpeticom ili skroz ravna – može biti jednako štetna. Ona nerijetko izaziva bol u kukovima, leđima i koljenima, kao i upalu tkiva od pete do prstiju. Nepravilno odabrana obuća je, prije svega, kriva za krivljenje kičme, što predstavlja ozbiljan problem.

Osim toga, stručnjaci tvrde da na temelju stopala mogu procijeniti kompletno zdravlje jedne osobe. Ako vas ovaj dio tijela boli čak i kada se odmarate, to može biti alarm da nešto nije u redu s vašim srcem. A, neobjašnjivo oticanje zglobova i peta često ukazuje da su vam bubrezi ugroženi.

Da biste izbjegli bol i sve nuspojave koje izaziva nošenje neadekvatne obuće, dobro razmislite kada je kupujete.

Stavite na vagu što vam je važnije – da se šetate na atraktivnim štiklama ili hodati bez bola i mogućnosti da ugrožavate zdravlje.

Ortopedi savjetuju da bi žene, pošto već ne mogu odreći potpetica, trebali voditi računa da štikle više od četiri-pet centimetara ne nose svakodnevno. Pogotovo ne kada znaju da će čitav dan provesti na nogama. Preporuka je i da se izbjegavaju cipele sa zaobljenim vrhom, jer su prsti u njima stisnuti. Sandale s kaiščićem na risu su odlične za ljeto, jer u njima stopalo ne klizi naniže a prsti imaju slobodu – kažu stručnjaci. I na kraju, ortopedski ulošci su uvijek dobrodošli.
Izvor:Novosti