Uklonite masne fleke sa kuhinjski krpa

Autor Datum 05/11/2016

Brže od svega, u kuhinji se prljaju kuhinjske krpe. Čak i ako ih mijenjate svaki dan, s vremenom, oprati ih, postaje sve teže – deterdženti i pranje u perilici ne pomažu. Zato se mnoge domaćice pitaju: Kako oprati kuhinjske krpe kod kuće, a pri tome ne izlizati ruke od žuljeva.
uklonite-masne-fleke-sa-kuhinjski-krpa
Žene starije generacije treba da se sjećaju kako je kuhinja sijala od čistoće kod njihovih mama i baka. Ali, u to vrijeme, nisu postojale perilice, ni taj arsenal sredstava, koji mi koristimo sada. Ipak, one su uvijek pronalazile način kako oprati masne i flekave kuhinjske krpe. Zato treba obratiti pozornost ne samo na suvremena sredstva za izbeljvanje, nego i na testirana vremenom, domaća sredstva.

Učinkovit način, koji ne zahtijeva iskuvavanja – natapanje kuhinjskih krpa prije pranja.

SO

Napunite u lavor prohladnu vodu i posolite je. Na 5 litara vode stavite 5 jušnih žlica soli. Promiješajte i bacite u njega svoje prljave krpe. Aku su jako prljave – neka prenoće, ako nisu, dovoljno je sat-dva vremena. Poslije ih operite na uobičajeni naccina. Kao rezultat, krpe će biti još čistije, nego poslije otkuvavanja s dodatkom izbjeljivača.

SODA

Soda je također dobar pomoćnik u otklanjanju masnih mrlja s kuhinjskih krpa. Možete pripremiti otopinu tople vode s dodatkom sode, a možete i iskuhati krpe u ovom otopini (5 žlica na 5 litara vode). Čak i ako mrlje ostanu, one će nestati nakon posljednjeg pranja u perilici nakon iskuvavanja.

DETERDŽENT ZA SUĐE

Na sličan način kuninjske krpe potapaju se i sa deterdžentom za suđe. Uzmite malo sredstva za pranje posuđa, stavite u toplu vodu i uroniti prljave suhe krpe u tom otopini na 15-20 minuta. Nakon toga ih slobodno operite praškom u perilici na uobičajeni način. Na ovaj način učinkovito se eliminiraju masne mrlje s kuhinjskih krpa.

Želim podijeliti s vama još jedan način pranja kuhinjskih krpa, koji i sama često koristim. Možda netko i zna, ali u svakom slučaju koristan je i vrlo učinkovit.

U 10 litara vrlo vrele vode rastvoriti 2 jušne žlice suncokretovog ulja, 2 jušne žlice bilo kojeg izbjeljivača u prahu ili 4 jušne žlice tekućeg (koristim Ace) i nepunu 1 čašu deterdženta za pranje rublja. U otopinu stavite suhe prljave krpe i ostavite ih do potpunog rashlađenja vode. Poslije ostaje samo da isperite. Ne znam kakvi se kemijski procesi tamo odvijaju, ali mrlje od kave, čaja, masne mrlje i prljavština nestaju.

OCAT

Ako se na vašim krpama pojavila plijesan, treba ih oprati na uobičajeni način, ali nakon toga isprati u otopini vode i octa. Ne brinite za boju, ocat je bezopasno. Naravno, ako ne ostavljate na duže vrijeme krpe ovom otopini.
Izvor:uspesnazena.com

Autor Zenstvena

Od 2012.godine uređuje i priprema članke za Portal Zenstvena.com. Nadam se da saznate dosta korisnih informacija na našem portalu.