Ulja i puteri za lijepu kožu – pravilna njega

Autor Datum 16/06/2016

Kao što postoji razlika između naziva “dnevna“ i “noćna“ krema, tako postoji i logičan razlog zbog koga se neki proizvod koristi u nezi određenog tipa kože, a neki ne. Iako vam možda na prvi pogled deluje da ne može da se našteti koži, to ipak nije tako. Ona sve pamti, a nepravilna nega će svoje posledice pokazati u godinama koje su pred vama. Postoje posebni proizvodi za svaki tip kože ili probleme sa kojim se suočava, a ulja i puteri su jedni od vrlo čestih proizvoda koji se biraju. Njihova ponuda je široka i zbog toga je potrebno razlikovati kako koji proizvod deluje.
pravilna njega koze

Nega suve kože

Ako zamislite da automati za kafu različitog kvaliteta prave različitu kafu, biće vam jasan naš uvod. Za negu suve kože, koja je sklona peckanju i neprijatnostima, itekako je važan pravi odabir proizvoda. Ovde se odlično pokazao kakao puter, koji štiti kožu od nepovoljnih uticaja. On kožu hidrira i štiti od iritacija. Preporučuje se i ši puter, koji ublažava bore i smiruje svrab kože. Kožu čini izuzetno mekom. Osim kokosovog ulja i ulja makadamije, koji su postali veoma popularni, ovom tipu kože prijaće i ulje badema. Ono je posebno namenjeno ishrani suve kože, koju rešava peckanja i bola. Odličan je izbor i za uklanjanje šminke. Tu je i ulje avokada, koje će kožu učini sjajnom, svežom, nežnom i glatkom. Odaberite i ulje divlje ruže, ulje ricinusa, ulje koštica kajsije, ulje pšeničnih klica ili ulje žutog noćurka.

Nega masne kože

Kada je nega ove kože u pitanju, odlično će korisiti ulje koštica grožđa. Ono sadrži jedinjena koja su 20 puta jača od vitamina C i 30 puta jača od vitamina E . Kožu čini propustjivijom i mekom. Neprevaziđeno je i ulje jojobe, koje reguliše lučenje masnoće i što je veoma važno – ne začepljuje pore. Koža je baršunasta i hidrirana. Kombinacija nevena i bademovog ulja takođe se preporučuje, posebno kod masne kože koja je sklona bubuljicama, odnosno aknama.

Nega mešovite i normalne kože

Ulja i puteri su rešenje i za ovaj tip kože. Koristiće vam kakao puter, koji smo već opisivali u delu o suvoj koži. Preporučuje se ulje koštica šljive, koje je bogato vitaminom E. Hidrira kožu i čini je elastičnom. Ulje ricinusa prodire duboko u kožu i podmlađuje je. Posebno pogoduje uništavanju bakterija, koje izazivaju akne. Koristiće vam i neven u suncokretovom ulju, koji ima umirujuće dejstvo, a deluje i protivupalno.
Ulje sa kojim nećete pogrešiti bez obzira na to koji je vaš tip kože jeste arganovo ulje. Ono sprečava starenje kože, regeneriše je i puno je vitamina E. Štiti kožu od spoljnih uticaja , održava njenu vlažnost i kožu čini zategnutom i mekom.
Kao što će kvalitetni automati za kafu privući posetioce da se vraćaju određenom lokalu i uživaju u najboljoj kafi, tako će i pravi odabir proizvoda za vaš tip kože omogućiti da uživate u efektima kakva vaša koža zaslužuje.

Autor Zenstvena

Od 2012.godine uređuje i priprema članke za Portal Zenstvena.com. Nadam se da saznate dosta korisnih informacija na našem portalu.