Ulje noćurka ima mnoge zdravstvene prednosti

Ulje noćurka sadrži esencijalnu alfa linolensku kiselinu, koja hrani mozak, povoljno djeluje na živce, štiti srce i krvne žile.

Ljekovita svojstva žutog noćurka poznavali su još Indijanci i koristili ga za ublažavanje kožnih bolesti, čireva i rana, ali i za liječenje astme, prehlade i gripe.

Pola kilograma noćnog cvijeta, kako još ovu biljku zovu, daje više snage nego sto kilograma govedine, tvrde dobro upućeni! Zato se kuhani korijen noćurka u juhi ili slanoj vodi preporučuje bolesnima i rekonvalescentima. Korijen može jesti i svjež kao salata ili da se spremi u vidu turšije.

Ulje noćurka sadrži esencijalnu alfa linolensku kiselinu, koja hrani mozak, povoljno djeluje na živce, štiti srce i krvne žile. Osim toga, bogato je i gama linolenskom kiselinom koja regulira sintezu i lučenje hormona i štiti stanice od oštećenja i prijevremenog starenja. Noćurak se smatra najbogatijim izvorom ove kiseline, kao i biološki aktivnog vitamina E.

U fitoterapiji ulje noćurka se koristi kao čistač krvi i kao prirodni lijek za snižavanje razine kolesterola i bolju cirkualciju jer sprečava zgrušavanje krvi i upalu vena. Pomaže iu liječenju hemoroida, a preporučuje se i osobama koje boluju od dijabetesa, pate od artritisa, gihta ili imaju menstrualne bolove i klimakterične tegobe. Preporuča se i hiperaktivnoj djeci.
Izvor:Novosti