Uredite spavaću sobu da bude oaza za opuštanje

Autor Datum 30/07/2018

Neutralne boje su u trendu, jarki i egzotični akcenti preporučuju se svima koji žele ubrzati svoju energiju. Ali, važnije od psihologije boja koju možete najbolje testirati na sebi i odrediti što upravo vama prija, jesu osnovni principi uređenja interijera i detalji, čije je djelovanje u prostoru već oprobano.

Prostirka pored kreveta

Ništa nije neugodnije od ustajanja pri kojem morate toplim, bosim stopalima dodirnete tvrd, leden pod. Priuštite sebi vrhunski doživljaj svakog jutra: opremite spavaću sobu mekom, ugodnom prostirkom – neka to bude mali, vuneni tepih, plišani tanki jastučić, pa čak i krzno ako vi tako volite! Spavaća soba je vaše carstvo udobnosti, a ne slika iz žurnala na kojoj se ne smije naći ni trag kiča.

Tema

Prvo o čemu će dijete razmišljati kad ga upitate kakvu sobu želi je priča koju ono želi da mu ta sobica ispriča. Budite i vi dijete, nemojte bježati od ukrasne teme koju zamišljate u svojoj sobi. OK, to neće biti Spiderman ni Pepeljuga, ali može biti odmor na moru, relaks na livadi, u šumi … Čak i modna priča je odlična ideja ako je stil vaša opsesija.

Odgovarajući broj jastuka

Naravno, nemojte doći dotle da treba iskopavati krevet pod jastucima svake večeri, ali pobrinite se da imate odgovarajući broj ugodnih varijanti: za čitanje, za meditiranje, pa čak i za doručak u krevetu ako je to vaš omiljeni doživljaj vikenda.

Mjesto za sjedenje (koje nije krevet)

Ovo pravilo osobito vrijedi ako spavaću sobu koristi par – važno je da ne remetite san partnera dok vi čitate, slušate glazbu … Također, psiholozi kažu da se u krevetu nipošto ne treba raspravljati, pa je mali otoman ili garnitura sa dvije foteljice apsolutno neophodna za zdrav partnerski život.

Eliminacija svih tehničkih uređaja

Osim ako nije riječ o elektro-motoru za spuštanje roleta. Spavaća soba je namjenjena za spavanje, tako da su televizor, smartphone i tabletapsolutno neprimjereni predmeti za ovaj prostor. Plavi zaslon, dokazala su istraživanja, remeti san a on vam je neophodan da biste sutra ujutro ponovno mogli se, osvježeni, konektujete sa svojim hiperkonektovanim svijetom.

Zbirka predmeta koje volite

Ako imate mjesta, postavite u svoju spavaću sobu policu s detaljima koji vas podsjećaju na sretna putovanja, uzbudljive godišnje odmore … Ako ne, makar jedan kut sobe posvetite buketu, portretu, medvjediću koji će vam izmamiti osmijeh na licu.

Noćni stolić

Obavezan element na svim fotografijama časopisa posvećenim uređenju interijera, noćni stolić ne mora biti dotjeran “kao pod konac” ali treba biti dovoljno veliki da se na njega iu njega smjesti sve ono što je vama potrebno zaprijatan odlazak na počinak i buđenje.

Vrhunski madrac

Sve ono što smo nabrojali ne bi bilo dovoljno za savršenu spavaću sobu ako vas pri odlasku na počinak ne očekuje najudobniji mogući madrac. Prilagoditi odabranom madracu i visinu noćnog stolića, a kvaliteta će – budite sigurni – biti proporcionalan cijeni.

Fotografije

Koliko god da uživate u zbirkama obiteljskih portreta, psiholozi savjetuju da ih ipak ostavite u drugim prostorijama u stanu, a da spavaća soba ostane oslobođena dodatnih emotivnih naboja. Za dekoraciju radije upotrijebite fotografije krajolika, mrtve prirode, umirujuće i ugodne teme.

Malo drame

Čak iu najveselijim, pastelnim spavaćim sobama punim nježnosti dobro je imati bar jedan detalj u dramatičnoj noti: neka to bude atraktivan luster, predimenzionirano uzglavlje, egzotična svjetiljka … Ne pretjerujte, zadržite se isključivo na jednom do dva detalja u tom stilu.
Izvor:lisa.rs

Autor Zenstvena

Od 2012.godine uređuje i priprema članke za Portal Zenstvena.com. Nadam se da saznate dosta korisnih informacija na našem portalu.