Kako utvrditi šta nije uredu sa vašom veš mašinom?

Veš mašina je verovatno jedna od najkorisnijih i najčešće korišćenih električnih uređaja koje imati u svom domu. Pored toga što vam štedi vreme, ona štedi i vaše ruke. Međutim, poznato je da novije modeli veš mašina ne traju dugo, kvare se često i zato ste i nekoliko puta godišnje primorani da se obratite električaru za pomoć. I sami električari potvrđuju da je popravka veš mašina u poslednje vreme i te kako tražena među klijentima, što samo govori o lošem kvalitetu kako veš mašine, tako i njenih delova, koji očigledno ne mogu da traju dugo. Pre nego što rešite da pozovete električara kada vam zatreba pomoć, pokušajte da sami uvidite u čemu je kvar, jer postoji mogućnost da ga sami rešite.

KADA MAŠINA NE ISPUŠTA VODU

Sigurno vam se bar jednom dogodilo da je mašina završila pranje, ali prilikom otvaranja uvideli ste da ipak nije ispustila svu vodu. U tom slučaju ste verovatno veš cedili rukama, što priznaćete i nije jednostavno, ali ni efikasno, s obzirom da se velika količina vode zadržava, pa je tako potrebno mnogo vremena za sušenje. Postoji nekoliko mogućih kvarova u ovom slučaju. Prvo bi trebalo da proverite odvod, zato što postoji mogućnost da je zapušen. Naime, nekada sitne stvari mogu proći u ovoj odvod i blokirati ispuštanje vode. Ukoliko je odvod u redu, onda proverite pumpu koja crpi vodu. Moguće da je kvar i u programatoru, a ukoliko jeste onda ga morate zameniti. Ako ipak niste sigurni kako otvoriti mašinu i proveriti sve ovo, onda bi najbolje bilo da pozovete električara, koji će utvrditi u čemu je kvar, verovatno mnogo brže nego vi.

VEŠ NAKON PRANJA IMA NEPRIJATAN MIRIS

Za ovaj “kvar” veš mašine neće vam biti potreban električar. Naime, ovde se vrlo verovatno radi o problemu zadržavanja određenih bakterija sa naše odeće, koje opstaju u masini i tako stvaraju neprijatan miris koji se kasnije prenosi. Kako biste rešili ovaj problem potrebno je da očistite bubanj mašine. To ćete uraditi tako što ćete isprazniti veš mašinu, sipati malo sode bikarbona i malo sirćeta (destilovanog) u pregradu za prašak, a zatim uključiti mašinu na 90 stepeni. Nakon toga slobodno ubacite veš za pranje i videćete da više nećete imati spomenuti problem. Potrebno je naravno da redovno čistite mašinu, ali i da proveravate da se prašak ne zadržava u pregradama, već da ih redovno čistite.

LAMPICA RADI, ALI MAŠINA NE

Ovakav tip kvara će vas verovatno izludeti, jer problem nije vidljiv, a vi ne možete da zaključite o čemu se radi. Šta može biti problem ukoliko sve deluje ispravno, mašina je uključena, ali neće da se pokrene? U pitanju može biti programator, prekidač na vratima ili hidrostat. Morate proveriti sve ovo kako biste utvrdili da li je problem u njima. Hidrostat morate zameniti, prekidač na vratima popraviti. Ukoliko se ispostavi da je sve spomenuto ispravno, onda bi ipak trebalo da pozovete električara. Možda je problem ipak ozbiljnije prirode i možda je to ipak posao za nekog profesionalnog električara.

KADA PRIMETITE OVE KVAROVE – ZOVITE ELEKTRIČARA

Za neke ozbiljnije kvarove potrebno je obratiti se električaru, jer će on najbolje znati kako da ih reši na najbolji mogući način. Čak i ako smatrate da je u pitanju nešto bezazleno, ali niste vešti u popravkama i tada vam preporučujemo da pozovete električara, jer ćete biti mnogo sigurniji. Sitni kvarovi vas neće mnogo koštati, a uštedeće vam vreme i lišiti vas nerviranja. Ako je veš mašina previše bučna ili se previše pomera tokom centrifuge, ako na mašini ne radi centrifuga, ako se bubanj ne okreće, iako se programator pomera, ukoliko programi na vašoj veš mašini ne rade i ukoliko mašina ne može da primi vodu onda bi obavezno trebalo da pozovete vašeg električara.

Naravno da ovo nisu svi mogući kvarovi koji se mogu dogoditi, ali su svakako najčešći. U svakom slučaju pre rešavanja bilo kojeg kvara posavetujete se sa električarem u vezi sa samom popravkom. Većina električara će vam izaći u susret i dati vam savet šta treba da uradite. Međutim, ukoliko popravka iziskuje dolazak električara, nemojte se dvoumiti, jer će to biti najispravnija odluka.

Autor Zenstvena

Od 2012.godine uređuje i priprema članke za Portal Zenstvena.com. Nadam se da saznate dosta korisnih informacija na našem portalu.