Uvijek možete vježbati u paru

I ako mnoge vježbe mogu se rade solo, bez partnera, stručnjaci su zaključili da parovi koji treniraju zajedno žive zdravije i ne odustaju lako od zacrtanih ciljeva. Istraživanje Sveučilišta Pittsburgh je pokazalo da su žene koje su vježbale sa svojim partnerima izgubile za trećinu više kilograma nego one koje su vježbale same.
vjezbe u paru
Vježbanje s partnerom, omogućit dodatni podstrek, povećati angažiranje na treningu, uključiti jednu vrstu natjecanja postavljajući dodatne ciljeve i omogućiti bolje rezultate. Možete ispravljate greške i pomažete jedno drugom kod izvođenja pojedinih vježbi i pritom se dobro zabavite.

Udvoje možete šetati i trčite pored rijeke, vozite bicikl ili rolere, ići u teretanu ili napraviti malo prostora u stanu i udruženim snagama počnete zatežete mišiće.

Partner tijekom vježbanja može biti prijatelj, supružnik, kolega. Mogu vježbati i roditelji i djeca ili braća i sestre.

Ako nemate rekvizite koji su neophodni za izvođenje nekih kompleksnijih vježbi, možete početi vježbu u paru jednostavnim istezanjem i oblikovanjem tijela koje se rade i na satovima tjelesnog odgoja.

Kada je riječ o intenzitetu, važno je osluškivati tijelo i da ne pretjerujete ako vam ono govori da određenog dana nije spremno za prevelike napore.

VJEŽBA 1

MIŠIĆI RUKU
Okrenite se leđima, prislonite pete, stražnjice, ramena i glave. Spojite dlanove. Podignite ruke u visini ramena da ne razdvojite dlanove i polako ih spustite u početni položaj.

VJEŽBA 2

RAMENI POJAS
Raskoračni stav, vježbači su udaljeni jedan od drugog 70-80 centimetara. Nagnite se grudima naprijed, uhvatite ruke partnera i polako se okrenite u jednu stranu. Ruke koje su bliže strani okreta su gore, a one na suprotnoj strani su dolje. Glava se okreće s trupom. Noge su čvrsto na podlozi, okret je iz struka.

VJEŽBA 3

ISTEZANJE TRUPA
Okrenite se leđima. Jedan vježbač podvuče ruke pod laktove drugog. Polako se naginje naprijed i na leđima podiže partnera. Kada se vratite u početni položaj, promijenite uloge.

VJEŽBA 4

TRBUŠNI MIŠIĆI
Lezite na leđa tako da su vam glave udaljene 20-30 centimetara. Ispružite ruke iznad glave, uhvatite se za partnerove ruke i prebacite noge preko glave. Noge su ispružene. Dodirnite se nožnim prstima, zadržite kratko i vratite u početni položaj.

VJEŽBA 5

ISTEZANJE NOGU
Sjednite na pod okrenuti jedno prema drugom, spojite stopala, i uhvatite se za ruke. Naizmjence se povlačite naprijed-natrag.

VJEŽBA 6

Podizanje NOGU
Jedan vježbač stoji uspravno, a drugi leži na leđima, glava mu je uz stopala prvog i drži se za njegove članke na nogama. Vježbač koji leži podiže noge uvis, a partner ih gura natrag. Učinite 12-15 ponavljanja, a potom zamijenite uloge.

VJEŽBA 7

ČUČANJ

Stanite leđa uz leđa s partnerom iu isto vrijeme radite zajedno čučanj, ka dolje i gore. Ova vježba zahtjeva dobru ujednačenost, ravnotežu tijela i solidnu snagu nogu. Pokušajte učiniti 10-12 ponavljanja.
Izvor:Novosti