Uz ove savjete lako ostavite cigarete

Ako pušače zapitate zašto nastavljaju pušiti kad znaju koliko je duhan štetan, većina njih uglavnom će odgovoriti: “Zato što volim pušiti!” Istina je, međutim, da pušači ne puše zato što uživaju u cigaretama, već zato što nikotin stvara ovisnost i umjetno izaziva osjećaj opuštenosti i blagog zadovoljstva.
lako ostavite cigarete
Kada nikotin preko dišnog uđe u krvotok, vrlo brzo stiže do svih tkiva i organa, a za 3-4 sekunde dospijeva u središnji živčani sustav. Nikotin i drugi sastojci duhanskog dima utječu na mišićni tonus, broj otkucaja srca, krvni pritisak, kao i promjenu raspoloženja pušača.

Ukoliko ste već sami pokušavali ostaviti cigarete i niste uspjeli, ili ako prvi put donosite ovu važnu odluku i osjećate nesigurnost, potražite pomoć stručnjaka koji se bave odvikavanjem od pušenja. Stručna pomoć u vidu savjetovanja i uz primjenu lijekova više nego dvostruko povećava šansu da pušač koji pokušava prekinuti stvarno u tome i uspije.

Deset jednostavnih koraka će vam pomoći u borbi protiv ovisnosti od duhana:

1.Upoznajte obitelj, prijatelje i kolege sa svojom odlukom. Imaće više razumijevanja za krize i eventualne tegobe tijekom vašeg odvikavanja. Neće vas nuditi cigaretama, ai oni će se suzdržavati od pušenja dok su s vama.

2.Očistite garderobu i prostor u kojem živite od mirisa duhanskog dima. Sklonite iz kuće, kola, po mogućnosti i radnog mjesta, “provokatore” pušenja: kutije cigareta ili drugi oblik duhana, kao i pribor za pušenje (upaljače, šibice, lule, muštikle).

3.Pripremite samog sebe za “start” u određenom danu u kojem ste uglavnom počinjali sve što ste uspješno završavali.

4.Ispoštujte tu svoju odluku. Odlaganje dana ili datuma za “start” nije preporučljivo. To vas vodi u još veću kolebljivost, neodlučnost, iu osobno razočaranje.

5.Lakše ćete uspjeti ako ovaj program prilagoditi sebi. To znači, primijeniti iz njega sve što vama pomaže i odgovara i uskladite ga sa svojim mogućnostima.

6.U toku odvikavanja od pušenja duhana nemojte jesti pečeno i pohano meso, jako začinjena jela, slatkiše, niti piti kavu, alkoholna pića i koka-kolu.

7.Tuširajte se ujutro i navečer pred spavanje, a ako imate jaku potrebu za pušenjem iu toku dana. Tuširajte se i frotirajte tijelo ručnikom do pojasa pet minuta.

8.Praktikujte da vam obroci i odlazak na spavanje budu u određeno vrijeme bez velikih vremenskih pomicanja. Izbjegavajte obroke poslije osam uvece, kao i odlazak u krevet odmah poslije jela.

9.Izbegavajte zadimljene prostorije i druženje s pušačima, jer od danas ne pušite. Kombinaciju i dozu pomoćnih ljekovitih sredstava uzmite samo prema preporuci liječnika s kojim se konzultirati u vezi s odvikavanjem. Bez konzultacije nije preporučljivo mijenjati ili prekidati terapiju. U vašem je interesu da se dogovorite s liječnikom o izmjenama i dopunama programa. 1

10.Važno je da tijekom dana imate bar tri obroka dnevno, i popiti osam čaša vode, čaja ili limunade. Šetajte, brzim hodom, po 30 minuta bar dva puta dnevno. Ovo će vam pomoći da ublažite simptome krize i brže se oslobodite otrova koje je duhan ostavio u vašem organizmu, pružajući mu šansu da se oporavi.
Izvor:lisa.rs

Autor Zenstvena

Od 2012.godine uređuje i priprema članke za Portal Zenstvena.com. Nadam se da saznate dosta korisnih informacija na našem portalu.