Uzgoj aronije – Savjeti i upute

Autor Datum 21/10/2017

Aronija je listopadni grm, bujnog rasta, koji orezivanjem možemo oblikovati u manje drvo. Svrstava se u skupinu jagodičastog voća. U Sjevernoj Americi, odakle vodi podrijetlo, Indijanci su plodove aronije upotrebljavali kao hranu, ali i kao lijek. Koru i list koristili su kao sredstvo protiv želučanih tegoba i za zaustavljanje krvarenja.
uzgoj aronije

Ima lijepe bijele, ili blijedo ružičaste cvjetove (promjera 1,5 cm) koji se pojavljuju u svibnju.

Posebno su čudesni podacima tamnozelene boje, koja u jesen prelazi u jarko crvenu. Aronija se najviše uzgaja u Rusiji. Nakon nuklearne katastrofe u Černobilu, plodovi aronije korišteni su za ublažavanje zdravstvenih problema ljudi, prouzrokovanih radijacijom. U Finskoj i Švedskoj aronija se gaji i plantažno zbog ljekovitosti njenih jagodičastih plodova.

Kako je otporna na niske temperature (podnosi i 30 stupnjeva ispod nule) i kasne proljetne mrazeve, uspijeva iu hladnim područjima, pa su je nazvali sibirska borovnica. Odgovaraju joj manje plodna zemljišta, osim pješčanih, glinovitih i močvarnih.

Sadi se u jamu dimenzija 60x60x60 centimetara.

Na dno se stavlja sloj šljunka, zatim sloj fine rastresite zemlje, pa sloj dozrelog stajskog gnojiva (pazite da ne dodiruje korijen sadnice). Na kraju je zatrpajte ostatkom zemlje i obavezno zalijte.

Ukoliko se posade u plodnu zemlju na razdaljinu od dva metra, grmovi aronije dostići će visinu od dva do četiri metra.

Ako posađena u vrtu, aronija će već druge godine cvjetati (obrazuje i po 30 cvjetova) i prve plodove dat će u jesen. Plodova će biti više ako raste na hranjivom tlu. Da plodovi ne bi prezreli i počeli otpadaju, berbu treba obaviti brzo, odmah nakon početka zrenja.

Glavna njega sastoji se u plijevljenje i malčiranje, uz odgovarajuće prihranjivanje i umjerenu vlažnost. Aronija ne zahtijeva prskanje, jer je otporna na bolesti i štetočine. Orezuje se po potrebi da bi se omogućilo pomlađivanje. Pogodna je za uzgoj u manjim vrtovima zbog relativno male visine i za podizanje žive ograde. Medonosna je biljka. Plodovi aronije su ukusna poslastica i za ptice. Plod je slatko kiselkastog okusa i crvenog mesa. Najpribližniji je ukusu crnog čaja, ili crnog vina.
Izvor:Novosti

Autor Zenstvena

Od 2012.godine uređuje i priprema članke za Portal Zenstvena.com. Nadam se da saznate dosta korisnih informacija na našem portalu.