Uzgoj đumbira kod kuće u saksiji

Ako ne zamišljate svoj život bez đumbira, pokušajte ga gajiti na svom prozoru.Tako ćete uštediti puno novca i uvijek ćete imati svježe korijene.
uzgoj djumbira kod kuce u saksiji
Ljekovite svojstva đumbira mogu se nabrajati veoma dugo, u njih su se mnogi od vas uvjerili. Veoma je koristan za ojačanje imuniteta i prilično je učinkovit u borbi s virusnim infekcijama. Ali, u isto vrijeme, đumbir je poprilično skupo zadovoljstvo. Da ne trošite novac na njegovu kupnju, probajte ga uzgojite na svom prozoru. Tako ćete uživati u uvijek svježim korijenima ovog čudesnog ploda.

U kućnim uvjetima đumbir se osjeća vrlo dobro. Bitno je znati da period vegetacije ove biljke traje 8-10 mjeseci. Korijen đumbira se sadi u u veljači-ožujku.

Prije sadnje, korijen treba probuditi. Stavite ga u slabi otopinu vode i hipermangana (permanganat kalija, prodaje se u apoteci) i ostavite ga tamo nekoliko sati. Nakon toga stavite ga u najlonsku vrećicu, dok korijen ne dobije oči, kao krumpir.

Nakon toga, podijelite korijen na nekoliko dijelova, svaki od kojih mora imati barem jedan dobro razvijen pupoljak.

Zasadite te dijelove u plitke, ali široke saksije napunjene zemljom, humusom i pijeskom u omjeru 1: 1: 1/2

Prvi izdanci trebaju pojaviti za 1-2 mjeseca. Kod dobrih uvjeta, izdanci mogu dostići visinu i do jednog metra.

Na jesen, kad izdanci odumru, izvadite korijen, očistite ga od zemlje i čuvajte na suhom mjestu. Jedan dio izvađenih korjenova, možete koristiti za hranu ili liječenje, a drugi dio sačuvati do sljedeće sezone i zasaditi na isti način.

Svjež korijen đumbira čuvajte na donjoj polici svog hladnjaka oko mjesec dana, a osušen (u prahu) oko 4 mjeseca.
Izvor:uspesnazena