Uzgojite stablo limuna kod kuće

Autor Datum 10/02/2016

Limun je divna citrusna voćka koja nam je dostupna cijele godine, ali ako ste pasionirani vrtlar zašto ne biste probali da je uzgojite sami? Pored toga što se ni jedan ukus ne može usporediti s okusom, svježinom i mirisom organski uzgojenog limuna, drvo limuna može biti fenomenalna dekoracija u vašem vrtu ili na balkonu i zato nema razloga da ga ne pokušate uzgojiti i uvrstiti u svoju maluporodicu biljčica.
uzgoj limuna kod kuce
Stablo limuna obično uspijeva u toplijim klimatskim uvjetima gdje ima puno sunčanih intervala, ali se bez problema može uzgojiti iu hladnijim područjima ako budete pazili ne nekoliko važnih stavki.

Kako uzgojiti drvo limuna – korak po korak

Potreban materijal: Organski limun za sjeme

Zemlja: Po mogućnosti obogaćena prirodnim gnojivom

Saksija: Dobro osunčano mjesto

Postupak

U jednoj kantici pomiješajte zemlju s vodom da je dobro navlažite i izmiješate, a nakon toga tako vlažnu zemlju stavite u saksiju da u nju zasadite sjeme limuna. Prepolovite limun i odaberite sjemenke koje su u potpunosti čitave.

Stavite ih u usta i cuclajte dok ne odstranite sve komadiće limuna i dok okus u potpunosti ne nestane (sjeme ne smije se osuši ni u jednom trenutku), a nakon toga sjeme posadite u vlažnu zemlju oko 1,25 cm ispod površine zemlje.

Sjeme dobro zalijte i pokrijte plastičnom vrećicom na kojoj ste izbušili nekoliko rupica i koju ste pričvrstili gumicama za saksiju, da zemljište bude toplo i vlažno cijelo vrijeme. Saksiju stavite na toplo mjesto i slijedite ga nekoliko dana i ne dopustite da se zemlja u potpunosti osuši, ali i ne pretjerujte s toplinom i zalijevanjem jer to može dovesti do toga da sjeme istrune.

Potrebno je pronaći savršeni balans. Nakon dva tjedna ugledaćete i prve izdanke, a tada je vrijeme ukloniti plastični omotač, a saksiju postavite na mjesto s najviše direktne sunčeve svjetlosti u vašem dvorištu, stanu ili balkonu.

Kad je biljka nikla sve što treba raditi jest da je njegujete na sljedeći način: Dok je drvo još mlado često ga zalijevajte i ne dopustite da se zemlja osuši, ali i stvoriti dobre rupice za drenažu da se voda predugo ne zadržava u saksiji.

Stavite saksiju na dobro osunčano mjesto gdje će biti izloženo suncu najmanje osam sati tijekom dana. Povremeno “nahranite” Vaše stablo limuna nutrijentima u obliku prirodnog gnojiva i komposta, otprilike dva puta godišnje. I na samom kraju, ali ništa manje važno poklonite vašoj biljčici pažnju i ljubav, pričajte joj i pjevajte i sigurno će bolje rasti.

Da biste od koštice došli do mirisnih žutih plodova biće vam potrebno od 3-6 godina, ali sam proces rasta limuna će vam biti veliko zadovoljstvo.

Autor Zenstvena

Od 2012.godine uređuje i priprema članke za Portal Zenstvena.com. Nadam se da saznate dosta korisnih informacija na našem portalu.