Vaše tijelo je odraz vašeg zdravstvenog stanja

Autor Datum 07/05/2018

Iako dosta vremena provodite pred ogledalom (znate da je tako!), Možda vam ipak promiču neki suptilni pokazatelji vašeg zdravlja. Otkrivamo vam 12 fascinantnih “izdajničkih” znakova:

Ovi znakovi na vašem tijelu govore mnogo o zdravstvenom stanju.

Iznenadno crvenilo na obrazima

Upadljivo crvenilo obraza koje se iznenadno pojavljuje, često je prouzrokovano histaminom, supstancom koju vaše tijelo luči kao odgovor na veliku količinu određenih vrsta hrane – školjke, račići, čokolada, rajčica i bobičasto voće. Histamin se zadržava u organizmu čak i do 48 sati nakon što svarite ovu hranu. Nije u pitanju alergijska reakcija na hranu, tako da možete slobodno nastaviti uživati u njoj. Samo se ograničite na jednu porciju svake od ovih vrsta hrane dnevno.

Puknuti kapilari u očima

Možda pijete previše protuupalnih analgetika – bilo aspirina ili analgetika koji sadrže ibuprofen. Ovi lijekovi “razrjeđuju” krv i usporavaju koagulaciju, što djeluje antiupalno smanjujući otoke. Ali, ako nekoliko tjedana svakodnevno uzimate ove lijekove, krvni sudovi u očima počeće lakše pucaju.

Blijed ili jezik boje mesa

Zdrav jezik je ružičast, poput žvakaće gume. Bilo koja bljeđa ili više bež nijansa – recimo boje kuhanog mesa – može biti znak anemije. Ona je česta, posebno među ženama, i znači da vaš organizam ne proizvodi dovoljno crvenih krvnih zrnaca. Druga dva simptoma koja ukazuju na anemiju su umor i brzo zamaranje. Anemiju često prouzrokuje nedostatak željeza u krvi, zato se obratite liječniku učiniti potrebne analize. Ako se ispostavi da ste anemični, može vam prepisati da svakodnevno uzimate preparate željeza ili vam preporučiti unositi više hrane bogate željezom, poput špinata i crveno meso.

Tanana, horizontalna borica tik iznad vrha nosa

Ova tamna crtica je pokazatelj alergije na neku od supstanci koje se prenose zrakom, jer kada vas svrbi nos prvi refleks je da ga protrljate rukom, što uzrokuje stvaranje ove linijice. Lijekovi protiv alergije koji se prodaju i bez recepta će ublažiti simptome i biće vam lakše se oduprete porivu da trljate nos, pa će borica imati vremena da izblijedi.

Crvenilo nalik paukovoj mreži na grudima

Ovaj takozvani paukangiom izazvan je skokom razine estrogena, koji dovodi do širenja krvnih žila u cijelom tijelu. A, pošto je koža na grudima tanka, mreža proširenih, crvenih krvnih žila je ovdje vidljiva. Jedan od najčešćih uzroka skoka estrogena su kontracepcijske pilule. Pređite na pilule koje sadrže manje estrogena ili ga uopće ne sadrže, i crvenilo bi trebalo nestati.

Koža poput krep-papira oko očiju i usana

Vjerojatno vam u prehrani nedostaje masti i / ili vode. Bez ovih sastojaka stanice kože se na onim dijelovima gdje je najtanja smežurava i isušuju, zbog čega ona podsjeća na kreppapir.Za razliku od bora koje dolaze s godinama, ovu vrstu smežuranosti je moguće ukloniti ako svakodnevno piti osam čaša tekućine i jedete tri porcije hrane bogate nezasićenim mastima – kao što su losos, koštunjavo voće i avokado.

Smeđe flekice na licu

Za ovaj simptom je kriv estrogen iz kontracepcijskih pilula. Ove takozvane hloazme se najčešće javljaju na čelu, obrazima ili bradi i izaziva ih visok nivo estrogena, najvjerojatnije uzrokovan uzimanjem kontracepcijskih pilula, pošto dovodi do pretjeranog lučenja tvari koje izazivaju tamniju pigmentaciju kože. Iako ove promjene neće potpuno nestati ako pređete na pilule s nižim sadržajem estrogena ili one koje ga uopće ne sadrže, možete ih učiniti manje vidljivima ako se obratite dermatologu da vam prepiše odgovarajuće lijekove, tretman laserom ili piling kože.

Mreža venica na stražnjoj strani nogu

Uzrok: stalno sjedenje prekriženih nogu. Tako vršite pritisak na zadnju stranu gornje noge, što dovodi do pucanja tananih vena smještenih blizu površine kože. Ako ne možete promijeniti ovu naviku, barem se potrudite da vam ne bude uvijek ista noga odozgo, to jest stalno izložena većem pritisku. Također, ako svakog dana podignete noge na 20 minuta, poboljšat cirkulaciju, što će spriječiti nastajanje novih vena i pomoći da one već vidljive izblijede.

Bjelkaste flekice na noktima

Ove sitne točke mogu pojaviti na bilo kojem dijelu noktiju na rukama i obično su pokazatelj nedostatka proteina i / ili cinka. Pokušajte jesti više hrane bogate i jednim i drugim – recimo govedinu, jaja, sir, morske plodove i tofu. Nokti rastu vrlo sporo, zato ne paničarite ako vam se učini da flekice ne nestaju. Da bi se potpuno izgubile biće potrebno oko osam mjeseci.

Mjestimično stanjivanje kose

Ako vam se u nekim zonama kosa toliko stanjuje da zaista možete vidjeti vlasište, to ukazuje na hipotireoza – smanjeno lučenje hormona štitnjače (mala žlijezda smještena u bazi vrata koja luči hormone koji reguliraju temperaturu i druge tjelesne funkcije). Ovaj kod žena čest poremećaj dovodi do usporavanja metabolizma i rasta kose (drugi simptomi su stalno suha koža i iznenadno, neobjašnjivo, dobivanje na težini). Srećom, postoje lijekovi koji će riješiti ovaj problem. Obratite se liječniku koji će obaviti potrebne analize i prepisati vam odgovarajuću terapiju.

Butine različite debljine

Svi pri hodanju ili trčanju više opterećuju jednu nogu od druge. Mišići noge koja je više opterećena postaju razvijeniji i samim tim i širi, pa razlika u debljini butina može biti i do 2,5 cm. Ako vam to smeta, vježbama ojačajte i drugu nogu.

Autor Zenstvena

Od 2012.godine uređuje i priprema članke za Portal Zenstvena.com. Nadam se da saznate dosta korisnih informacija na našem portalu.