Vašu bebu muči rast prvih zubića? Evo koja su sve rješenja moguća

Autor Datum 08/03/2017

Nicanje prvih, mlečnih zuba, izuzetno je stresan proces, kako za bebu, tako i za roditelja. Bol koji dete ovom prilikom oseća čini ga nervoznim i plačljivim, teško se uspavljuje i često se budi.

Zato je važno da znate na koje sve načine možete olakšati svojoj bebi ovaj period, a u tome Vam mogu pomoći razna sredstva, od masaže do ogrlice za bebe.

Psiholozi, takođe, preporučuju da u ovim mesecima što češće budete u fizičkom kontaktu sa svojim detetom, jer moć roditeljskog dodira ima i isceliteljski karakter i poznata je kao veoma efikasan način za umirenje bebe.

Povremene masaže i hladnoća olakšavaju pritisak

Ono što sigurno nekoliko puta možete uraditi u toku dana jeste da kažiprstom masirate bebine desni uz blagi pritisak, što će olakšati bol koju beba konstantno oseća.

Kako i hladnoća prija u ovakvim trenucima, isto možete činiti i ohlađenom kašičicom – podrazumeva se, nikako ledenom.

Slično važi i za savet o pripremi hladne hrane, tj.davanju hladne vode i hladnih kašica, koje svakako ne smeju biti ledene, ali će njihova hladnoća bebama značajno olakšati pritisak u desnima.

Medicinska sredstva samo u dogovoru sa lekarom

Iako se mnogi gelovi za desni i ulja navode kao veoma efikasna u ovom periodu, značajno je da ništa ne pokušavate na svoju ruku i bez dogovora sa lekarom ili stomatologom.

Naime, gelovi koji olakšavaju pritisak u desnima često izazivaju trnjenje namazanog područja, što može dodatno zbuniti i uplašiti bebu. Moguće alergije takođe nisu za šalu, te obavezno pitajte lekara pre nego što ovaj korak sprovedete u delo.

Energija iz prirode: ogrlice za bebe

Svakako, prirodna rešenja su ono što većina roditelja preporučuje, te tako ne bi bilo loše da razmislite o kupovini ogrlice za bebe koja se pokazala kao spas i za decu i za mame i tate.

Naime, ogrlice za bebe koje se prave od baltičkog ćilibara izuzetno su efikasne kada je ublažavanje bola u pitanju. Baltički ćilibar, kao sredstvo uzeto iz prirode, u dodiru sa kožom ispušta sukcinatnu kiselinu, koja značajno ublažava bol i svaki upalni proces u telu.

Ova kiselina ima analagetsko dejstvo, te samim tim ogrlice za bebe, uz ublažavanje bola, čine dete mirnijim, manje plačljivim i nervoznim i, što je takođe važno, beba lakše uspeva da zaspi korišćenjem ovog prirodnog sredstva.

San je veoma važana za imunitet, te ogrlice za bebe na ovaj način deluju posredno na prirodni odbrambeni sistem bebinog tela.

Sukcinatna kiselina takođe sprečava hronične upale i na taj način pomaže organizmu da se sam izbori sa štetnim bakterijama i virusima, te su ogrlice za bebe ujedno odlične i za stvaranje imuniteta već u prvim mesecima života deteta.

Ovo prirodno sredstvo za umanjenje bola prilikom nicanja prvih mlečnih zuba jedino zahteva roditeljski nadzor onda kada se nose ogrlice za bebe, iz prostog razloga što one nisu namenjene grickanju i žvakanju.

Kako je poznato da deca u ovom periodu imaju potrebu da stavljaju u usta različite predmete, delom zbog bola u desnima a delom zbog radoznalosti i istraživanja, ogrlice za bebe jedino zahtevaju pažnju roditelja u trenucima kada su oko bebinog vrata.

Autor Zenstvena

Od 2012.godine uređuje i priprema članke za Portal Zenstvena.com. Nadam se da saznate dosta korisnih informacija na našem portalu.