Važno je da redovno pijemo limunadu

Mnogi zagovornici prirodne medicine savjetuju da započnemo dan čašom nezaslađene limunade.

Evo nekoliko razloga zbog kojih oni smatraju da je limunada izuzetno zdrava:

Jača imunitet

Limun je bogat vitaminom C, što je značajno, pogotovo zimi, za prevenciju prehlada.

Poboljšava raspoloženje

Limun daje energiju i poboljšava rasploženje. Interesantno je da je limun jedna od rijetkih namirnica koje sadrže više negativnih nego pozitivnih iona, a negativni ioni poboljšavaju raspoloženje. I sam miris limuna ima povoljno djelovanje na raspoloženje – pomaže da se razvedrite i razbistrite um.

Pomaže regulaciji tlaka

Limun je bogat i kalijem, koji stimulira rad mozga i čitavog živčanog sustava, a pomaže i da se održi normalan krvni tlak.

Eliminira toksične tvari

Čaša limunade koju popijete našte srca pomaže da se ujutro eliminiraju toksične tvari. Tijekom sna, organizam blago dehidrira, pa ako ne započnemo dan vodom, toksične tvari ne mogu se potpuno eliminiraju. Limun dodan u vodu pomaže da se rastvore masnoće i lakše eliminirati neke otpadne tvari.

Detoksikacija jetre

Limunska kiselina potiče djelovanje enzima, što opet stimulira jetru i pomaže detoksikaciju.

Pomaže probavi

Limunada ne samo da pomaže da se otklone blaži zastoji u probavi, već pomaže i proces eliminacije. Limun potiče jetru proizvesti žuč, koja je neophodna za ispravno varenje. Što je varenje bolje, to je manje žgaravice i bolje je pražnjenje crijeva.

Pomaže pri mršavljenju

Neka istraživanja ukazuju da ljudi koji se hrane alkalnija hranom, lakše mršave. A limun alkalizira tijelo.

Djeluje kao blagi, prirodni diuretik

Sok od limuna pomaže da se isperu otpadne tvari, zato što potiče lučenje mokraće. Dakle, kad pijete limunadu, toksini se izlučuju brže, što pomaže održavanju zdravlja bubrega i mokraćnog trakta.

Čisti kožu

Limunada čisti otrove iz tijela, što pomaže da se očisti i koža (otrovi se također izlučuju kroz kožu, pogotovo kad su drugi putevi izlučivanja ometeni, što može izazvati razne kožne probleme).

Osvježava dah

Limunada osvježava dah, a izgleda da pomaže i da se smanji upala desni. Jedino što limunska kiselina može nagrize zubnu caklinu, pa zato sa limunadom ne treba pretjerivati​​.

Autor Zenstvena

Od 2012.godine uređuje i priprema članke za Portal Zenstvena.com. Nadam se da saznate dosta korisnih informacija na našem portalu.