Kako vino iskoristiti za ljepotu?

Osim za piće, vino možete koristiti i za ljepotu. Svako vino ima drugačiji sastav i različite sorte su korisne za njegu različitih tipova kože. Suhim tipovima kože najbolje će odgovarati slatka vina koja sadrže mnogo šećera za proces vezivanja vode.

Za njegu kože sklone aknama najbolji izbor je crveno vino koje sadrži visoku koncentraciju polifenola resveratrola, smanjuje upale i sprečava oštećenja koja uzrokuju slobodni radikali. Za njegu suhe kože najbolji izbor je suho vino koje ima veću koncentraciju jabučna, vinske i limunske kiseline.

Suha koža

Ako imate suhu kožu sklonu perutanju pomiješajte 1 šalicu suhog crvenog viña s jednom čašom vode. Mješavinu nalijte u bočicu s raspršivačem. Nakon svakog tuširanja na kožu nanesite ovu mješavinu, ostavite da djeluje 5 minuta, a potom isperite.

Za izrazito suhu kožu pomiješajte ¼ šalice suhog bijelog vina 0,1 šalicu bijelog octa, pa ¼ ili ½ ove mješavine dodajte u svoju kupku. Za suhu kožu lica napravite masku od vina. Pomiješajte 3 žlice slatkog crvenog vina, ½ žlice gela aloe vere i 1 žlicu meda. Masku nanesite na lice i vrat, ostavite da djeluje 10 minuta, pa isperite.

Masna koža

Pomiješajte 3 žlice crvenog vina s malo jogurta, pa nanesite na lice i vrat. Ostavite da djeluje 15-ak minuta i isperite mlakom vodom.

Osjetljiva koža

Prirodni konzervans tanin u crvenom vinu može iritirati osjetljivu kožu. Zato je najbolje izbjegavati crvena i da kožu njegujete bijelim vinima. Skuhajte biljku koja djeluje umirujuće (poput kamilice) u bijelom vinu. Ostavite da se kuha 10 minuta, potom tekućinu ohladite i prelijte u čistu bočicu. Tekućina koristiti kao toner.
Izvor:ljepota.ba