Vježbanjem protiv bolnog menstrualnog ciklusa

Postoje dani kada stvarno istrajavamo u vježbanju i, ma koliko bili lijeni fizička aktivnost nam pričinjava zadovoljstvo. S druge strane, tu su i oni dani kada bi najradije navalili na grickalice i kada bilo kakva fizička aktivnost ne dolazi u obzir. Znamo i tko je kriv za to – hormoni.
vježbanje žena
Jedna američka medicinska studija pokazuje da mišići gube na elastičnosti u periodu pred ovulaciju. To znači da hormonske promjene mogu utjecati na ozljede tijekom vježbanja. Srećom, postoje načini da se to izbjegne, a da pritomizvučemo najviše iz vježbanja.

Prvi tjedan

Period menstruacije. Hormoni koji stimuliraju folikule su u blagom porastu i time navode jajnike da pripremaju jajnu stanicu za oplodnju. U međuvremenu, nivoi ostalih hormona se ne mijenjaju. Razine hormona estrogena su na najnižoj razini i tjeraju vaše tijelo sagorijevati ugljikohidrate umjesto masnoća kako biste izvukli prekopotrebno energiju.

Što činiti: vaše tijelo sagorijeva visoko oktansko gorivo u ovom razdoblju. Unatoč umoru i bolovima u mišićima, brzi setovi vježbi su idealni i lakše ćete ih podnositi u ovim danima. Ovo je vrijeme kada najviše koristi možete izvući iz vježbi i nemojte dozvoliti da vas vaši hormoni spriječiti u tome. Sobni bicikl, kratke intenzivne vježbe i kardio-vježbe su idealne.

Drugi tjedan

Period ovulacije. U ovom trenutku razina estrogena raste, a jajna stanica putuje kroz jajovod. Visok nivo estrogena utječe na osjetljivost tetiva kolega i to može rezultirati ozljedama.

Što činiti: Obratite pažnju na svoje tijelo. Ako vježbe izazivaju bolove u koljenima, prekosčite ih. Najprije se dobro zagrijte laganim čučnjevima i iskoracima kako biste opustili mišiće i zglobove.

Treći i četvrti tjedan

Period nakon menstruacije. U ovom periodu razina progesterona raste, a razina estrogena opada.

Što činiti: Ovo divljanje hormona može uzrokovati tromost i pojačan umor, pogotovo tijekom intenzivnog vježbanja. Razlog tome je što vaše tijelo kao gorivo koristi masne naslage umjesto ugljikohidrata. Motivirajte sebe tako što ćete napraviti raspored vježbi i plan prehrane. Unosite zdrave ugljikohidrate poput slatkog krumpira.