Voda – glavni saveznik za blistavu i zdravu kožu

Autor Datum 24/10/2017

Voda je sastavni dio naše svakodnevice i bez nje nema života. Kao i cijelom organizmu, i koži je nužno osigurati dovoljno vlage koja će spriječiti nastanak bora, osjećaj zategnutosti i suhoće te usporiti starenje. Naše je tijelo i lice ogledalo zdravlja i najbolje opisuje kako se osjećamo iznutra. A imati sjajnu, zategnutu i njegovanu kožu cilj je svakoj ženi.
voda-glavni-saveznik-za-blistavu-i-zdravu-kozu

O koži se treba brinuti svakodnevno da se ne bi dovelo u stanje opuštenosti, a hidratacija kože jedan je od najvažnijih postupaka koji čine rutinsku dnevnu njegu – dehidrirana koža ima smanjenu mogućnost oporavka i regeneracije.

Problem dehidracije javlja se kad naša koža gubi više vlage nego što je dobiva i može zahvatiti bilo koji tip kože, bez obzira na godine. Dehidriranoj koži može se pomoći pravilnom prehranom, konzumiranjem dovoljne količine vode u danu i, naravno, upotrebom hidratantnih krema koje će koži osigurati dovoljnu količinu vlage i spriječiti njezino daljnje isušivanje.

Prvi korak u pravilnoj hidratizaciji kože je njeno čišćenje.

Ovisno o tipu kože, ona se može čistiti mlijekom, gelom ili kremom za čišćenje lica. Nakon toga neizostavno je i toniranje losionom koji dubinski čisti, a na kraju nanošenje adekvatne kreme, odnosno one koju ste odabrali prema tipu svoje kože. Masna koža ne treba toliko hidratizacija kao suha koža.

Vitaminsko-mineralni tretmani, kao i minerali i vitamini u proizvodima za njegu lica i tijela, važni su sastojci kozmetičkih proizvoda u regeneraciji i hidrataciji kože te pomažu u održanju njezine vitalnosti.

Postotak minerala u koži je od četiri do pet posto pa je s te strane potpuno jasan njegov značaj za zdrav izgled, sjaj, tonus i ljepotu kože, osobito ako je ona dehidrirana i zahtijeva dodatnu njegu. Hidrataciju počnite iznutra, što znači da pijete barem od osam do deset čaša vode dnevno. Kad organizmu nedostaje vode, stanice se isušuju, ubrzava se njihovo starenje i one na kraju odumiru. Osim toga, voda ubrzava protok hranjivih tvari kroz tijelo i uklanja toksine.

Umjesto pijenjem kave, dan započnite zelenim čajem, koji sadrži prirodne antioksidanse, ubrzava organizam i usporava starenje, ili svježe iscijeđenim sokom.

U svakodnevnu prehranu obavezno uključite dosta žitarica, svježe voće i povrće, a plavu ribu barem jedanput, dvaput tjedno jer su te namirnice bogate vitaminima i mineralima, esencijalnim omega-3 masnim kiselinama te antioksidansima koji pomažu u regeneraciji kože te izgrađuju strukturu kolagena.

Prestanite pušiti jer ta nezdrava navika smanjuje protok krvi u koži pa zbog nedostatka kisika utječe na brže starenje i isušivanje kože. Izbjegavajte alkoholna pića jer osim što mogu izazvati ozbiljne zdravstvene probleme, dehidriraju kožu i ubrzavaju njeno starenje. Smanjite razinu stresa jer, kad ste pod pritiskom, tijelo oslobađa hormon kortizol. Zbog previše kortizola dolazi do slabljenja imuniteta, a samim time ubrzava se proces starenja kože i počinju se stvarati bore.

Pripazite na to da dovoljno spavate jer i koži, a ne samo vašem organizmu, treba odmor kako bi imala dovoljno vremena za regeneraciju. Vježbajte jer tijekom samo 20, 30 minuta tjelesne aktivnosti dnevno krv će brže dolaziti do vaše kože i ubrzati dotok kisika u njene stanice.

Koža stari i njena hidratacija s godinama postaje sve važnija. Prije svega svakodnevnim temeljnim čišćenjem, a zatim i nanošenjem dnevnih i noćnih krema koži ćete omogućiti adekvatnu razinu vlažnosti i temeljnu njegu.
Izvor:24sata

Autor Zenstvena

Od 2012.godine uređuje i priprema članke za Portal Zenstvena.com. Nadam se da saznate dosta korisnih informacija na našem portalu.