Voda je najbolji saveznik ljepote i zdravlja

Autor Datum 13/09/2018

Stručnjaci nas često upozoravaju da ne zaboravimo da popijemo svojih osam čaša vode na dan, a ako se bavimo fizičkom aktivnošću, čak i više.

Voda saveznik zdravlja

Voda saveznik zdravlja

1. Spriječava debljanje

Ispijanje dovoljno vode na dan pomaže napuniti svoj želudac i pomoći će vam da jedete manje ako imate veliki apetit. Voda će i očistiti organizam iznutra, a stručnjaci savjetuju da, kada osjetite glad, popijete čašu vode i pričekate s jelom nekih desetak minuta.

2. Čisti organizam

Naviknite se da popijete čašu vode ujutro nakon buđenja na prazan želudac. To pomaže organizmu da izbaci sve toksine zadržane u tijelu i pomoći će vam ubrzati metabolizam.

3. Utječe na izgled kože

Kada je tijelo dehidrirano, na sve moguće načine pokušat zadržati vodu. Zbog toga ćete, u nedostatku tekućine u organizmu, imati suhu i manje fleksibilnu kožu, tamne podočnjake i suhe usne.

4. Pomaže oporavak mišića

Pijenje vode pomaže da se tijelo okrijepi poslije vježbanja. Osim što ćete na taj način nadoknaditi tekućinu koju ste izgubili znojenjem, pomoći će i oporavak mišića nakon napornog treninga.

5. Zaustavlja glavobolju i liječi neke infekcije

Imate jaku glavobolju? Ovaj problem se najčešće javlja zbog dehidracije koje niste ni svjesni. Isproban recept je pijenje puno vode. Kada ste bolesni, često dolazi do dehidracije pa čaša ili dvije vode može pomoći za brži oporavak.

Zamjena:

Ako ne možete se natjerate da pijete dovoljno vode na dan, pokušajte to nadoknadite unosom hrane koja može hidratizirati tijelo. Brojno voće i povrće bogato je vodom. Lubenica, papaja, krastavac i celer samo su neki od njih. Njihovom konzumacijom ne nadomještaju samo vodu, nego i natrij i kalij koji su vrlo korisni u prevenciji dehidracije.

Koliko vode zapravo treba piti?

Količina vode koja je potrebna našem organizmu ovisi i od načina života i zdravstvenog stanja. Zato je potrebno unos tekućine prilagoditi tome.

Okoliš

Vruće i vlažno vrijeme tjeraju nas da se znojimo pa nam to povećava potrebu za tekućinom. U zimskom razdoblju, grijanje prostorija utječe na našu kožu da gubi vlažnost. Također, zimi nismo toliko žedni niti se znojimo kao ljeti pa često i zaboravimo na unos tekućine. Zimi se i apetit povećava, a tada je potrebno i više tekućine kako bi varenje bilo normalno.

Fizičke aktivnosti

Vježbanje ili bilo koja druga aktivnost gdje se znojimo povećava potrebe za unosom tekućine. Dodatnih 400-600 ml bilo bi dovoljno za kraće vježbanje, ali ako je u pitanju intenzivniji trening koji traje više od sat vremena, onda i tekućine treba unijeti u većoj količini. Ne čekajte da ožednite, već unosite tekućinu tjedna aktivnosti, a ako su one bile posebno zahtjevne, nastavite s unosom tekućine i poslije završetka.

Zdravstveno stanje

Ako imate povišenu temperaturu ili povraćate, vi gubite veliku količinu vode i potrebno je da je nadoknađujete. Uzimajte manje količine, ali vrlo često, u slučajevima kada povraćate uzimajte nekoliko kavenih žlica vode svakih 5-10 minuta kako ne biste iritirali trbuh i izazvali dodatno povraćanje i gubljenje vode.

Kada i kako piti vodu

Vodu je potrebno piti malim gutljajima, tijekom cijelog dana. Posebno je bitno popiti čašu mlake vode ujutro, odmah poslije ustajanja. Ukoliko ne volite piti velike količine vode, možete iscijediti jedan limun na litru i pol vode i tako je unositi tijekom dana.
Izvor:cosmopolitan

Autor Zenstvena

Od 2012.godine uređuje i priprema članke za Portal Zenstvena.com. Nadam se da saznate dosta korisnih informacija na našem portalu.