Voda za opuštanje vaših stopala

Sigurno ste primijetili da kada hodate bosi kroz plitku vodu, otpor koji se javlja pri svakom pokretu iziskuje više snage i energije. Samim tim se povećava i potrošnja kalorija, a dodatna blagodat koja se postiže u vodi je i masaža mišića stopala i listova. Voda opušta stopala, ali istovremeno potiče i cirkulaciju, što povoljno utječe na zatezanje mišića, pa sva napetost u stopalima vrlo brzo nestaje. Nakon jedne ovakve šetnje mišići potkoljenice i stopala su savršeno izvajani.

Voda opušta vaša stopala i noge

Voda pomaže opuštanju stopala i nogu

Iskoristite predstojeće tople mjesece da stopala što više budu slobodna, u laganoj obući, a kada god možete hodajte bosi po travi, pijesku, šljunku ili vodi. Možda će ovo u početku biti neugodno, čak i pomalo bolno, ali već nakon tri ili četiri tretmana nježna koža na tabanima će se naviknuti, a vježbanje će biti ugodno. Postupno povećavajte vrijeme vježbanja kako bi se stopala prilagodila.

Hodanje po pjesku

Ovo je najprirodniji način masaže stopala, koja istovremeno pozitivno utječe i na zglobove. Stručnjaci preporučuju da je najbolje hodati po pijesku uz sam rub vode ili kroz vodu koja dopire do članaka, čak i do koljena. Ovisno o tome da li je pijesak po kom hodate vlažan ili suh, prilagoditi korake, da bi vježbanje bilo što učinkovitije.

Suh pijesak

Stopala propadaju dublje dok šećete po suhom pijesku, moraju savladati veći otpor prilikom svakog koraka, pa im je potrebna veća snaga. Najveće opterećenje je na risu. Stopala su pravilno angažirana, jer oslonac počinje na peti, zatim se teret prenosi na ris, prste i na kraju na vrhove prstiju. Stručnjaci kažu da bi uvijek tako trebalo da hodamo. Hodanje po suhom pijesku čini zglobove fleksibilnijim i angažira sve koščice u stopalu i zglobu. Istovremeno je vrlo dinamično i zahtjeva priličan napor. Ne preporučuje se osobama koje boluju od reumatizma, ali prija osobama s ravnim stopalima.

Vlažan pijesak

Tlo pod stopalima je meko i fleksibilno, i pruža sasvim dovoljan otpor pri svakom koraku, što čini da ova vježba prija svakome, od djece do starijih ljudi. Ne preporuča se osobama koje imaju rane na stopalima.

Hodanje u vodi do koljena

Ova aktivnost poznata je i kao akva-terapija. Može se koristiti i za smirenje jer pomaže da se oslobodite emotivne, živčane i fizičke napetosti. Kretanje vode oko listova opušta zglobove i oslobađa ih dijela težine tijela, a samim tim i svakog eventualnog boli u zglobovima. Blagi otpor koji nastaje kretanjem kroz vodu ubrzava cirkulaciju, što teške i otečene noge čini lakšim.

Klizanje

Provlačite stopala kroz vodu, kao da kližete kroz nju, kako bi se stvorio otpor. Na taj način masirate listove i potičete cirkulaciju.

Marširanja

Stopala naizmjenično podižete iznad vode, kao marširati. Ovaj napor će povećati fleksibilnost skočnog zgloba i koljena.

NAPRED-NATRAG

Naizmjence hodajte naprijed, pa natrag. Na taj način ćete angažirati i unutarnje i vanjske mišiće bedara, koji se ne vježbaju često.
Izvor:Novosti

Autor Zenstvena

Od 2012.godine uređuje i priprema članke za Portal Zenstvena.com. Nadam se da saznate dosta korisnih informacija na našem portalu.