Vodič za izbor zavese za Vašu kuhinju u tri laka koraka

Autor Datum 10/11/2015

Zavese i prostirke za malo novca i još manje vremena mogu uneti brze, a efektne promene u svaku prostoriju. Kuhinja je naročito pogodna za ovakva osveženja prostora, jer joj se retko ukazuje pažnja prilikom dekoracije, a veoma je bitno od nje načiniti ugodan i veseo ambijent. Zavese za kuhinju možete lako odabrati ako budete sledili naredna tri jednostavna koraka.

Korak prvi: odredite vrstu zavese

Vrsta zavese mora odgovoriti na nekoliko pitanja: pitanje osvetljenosti, odnosno zamračenosti prostorije, pitanje uklapanja u stil i veličinu prozora, odnosno kvadraturu kuhinje. Za manje prozore i uzane prostore izuzetno su pogodne rolo zavese koje prekrivaju samo staklo i čine prostoriju vizuelno većom.
Trenutno veoma popularne rimske zavese dobro će se uklopiti uz nešto veće dimenzije kuhinje, dok se platnene zavese do poda ili prozorske daske preporučuju samo za velike prozore i velike kuhinje, kako ne bi gutale prostor.
Sa druge strane, ako želite da zaštite privatnost od radoznalih pogleda, možete kombinovati tamnije rolo zavese sa platnenim ili venecijanerima dodati kraće platnene zavese u komplementarnim bojama.

Korak drugi: izbor dezena

Jednobojne ili šarene, zavese se moraju složiti sa čitavim kuhinjskim enterijerom. Ovde na scenu najpre stupaju kuhinjski elementi i boja zidova i pločica: uz neutralne nijanse, poput bele ili bež, uklapajte šarene zavese.
Trenutno veoma moderne, kuhinje u jarkim bojama poput crvene ili plave nužno je potrebno umiriti neupadljivim tonovima, te će krem ili mat sive zavese dodati završni pečat ovakvom prostoru. Greška je birati, na primer, karirane zavese sa crvenom osnovom uz crvene kuhinje – uz njih radije složite krem rimske zavese, na primer.
Zato će se uz bele ili bež kuhinjske elemente najbolje uklopiti zavese sa nešto upečatljivijim šarama. Ako ste se odlučili za večitu crno-belu kombinaciju, možete je oplemeniti uz žute ili narandžaste rolo zavese, koje će se i po boji i po formi složiti uz ovaj moderni stil.

Korak treći: aksesoari

I na rimske i na platnene zavese možete dodati aksesoare u vidu mašni, heklanih detalja ili velikih cvetova, ali sa ovakvim akcentima treba biti izuzetno oprezan kako se ne bi skrenulo u kič i prenatrpanost.
Za sve minimalističke kuhinje sa malo detalja, obične bele rimske zavese možete osvežiti dodavanjem velikih belih mašni ili bele kratke draperije iznad prozora, koja će dodirivati gornju ivicu zavese. Na draperiju možete postaviti sitne mašne u nizu u istoj – beloj – boji, ili pak dve ili tri veće, koje će uneti dašak romantike u prostor.
U nešto toplije kuhinje, krem ili braon nijansi, na zavese možete postaviti i retro akcente poput pastelnih heklanih detalja. Za to najbolje možete iskoristiti šustikle koje ćete prefarbati u neku pastelnu boju za tekstil i zakačiti za rimske zavese. Heklani detalji mogu pratiti deo uz gornju ivicu zavese i tako ujedno osvežiti čitavu kombinaciju.
Za rolo zavese detalji se ne preporučuju, već se savetuje izbor upečatljivih dezena za ovu formu zavese, kako bi ona sama po sebi postala upadljiv akcenat prostorije. Rolo zavese pre treba kombinovati sa kraćim i kitnjastijim draperijama na okruglim kukicama, ukoliko stil prostorije to dozvoljava.

Autor Zenstvena

Od 2012.godine uređuje i priprema članke za Portal Zenstvena.com. Nadam se da saznate dosta korisnih informacija na našem portalu.