Vreme je za polazak – evo kako se pripremiti za work and travel

Autor Datum 21/05/2017

Nakon što ste se kod određene agencije prijavili na „work and travel“ program čekaju Vas razgovori sa potencijalnim poslodavcima, apliciranje za vizu, pakovanje kofera i sam odlazak za Sjedinjene Američke Države. Svesni ste izazova koji Vas u narednom periodu očekuju i želite ih dočekati pripremljeni. U ovom tekstu možete pročitati nekoliko itekako korisnih saveta o tome kako se pripremiti za razgovore sa poslodavcima, apliciranje za vizu, kao i sam odlazak na drugi kontinent.

Sremite se za razgovore sa work and travel poslodavcima

Osim što se obavljaju putem interneta, nema velike razlike između razgovora sa potencijalnim „work and travel“ i bilo kojim drugim poslodavcima. Pre svega, što bolje se raspitajte o tome čime se kompanija u kojoj imate zakazan razgovor bavi, koliko dugo postoji, kako posluje i slično. Te informacije možete pronaći na zvaničnim sajtovima kompanija, preko „google“ pretraživača, ali i ukoliko se detaljnije raspitate u agenciji preko koje ste se na sam program i prijavili.

Budući da se ovi razgovori uglavnom obavljaju na engleskom jeziku, i da je to jezik kojim ćete se tokom trajanja „work and travel“ programa služiti kako na poslu, tako i u svakodnevnom životu, nije zgoreg zagrejati stolicu te obnoviti i proširiti znanje ovog jezika. Što viši nivo znanja engleskog jezika imate, veće su šanse da baš Vi dobijete određeni posao. Znanje engleskog neće Vam zatrebati samo kada su u pitanju razgovori za posao, već i kada se uputite u ambasadu da aplicirate za vizu.

Postoji par pitanja koja su vrlo česta na razgovorima, tačnije skoro uvek poslodavci žele da znaju odgovore na njih. To su pitanja o Vašim interesovanjima, o tome zašto želite da radite određeni posao, zašto ste se uopšte prijavili na „work and travel“ program, kao i zašto smatrate da ste upravo Vi prava osoba za tu radnu poziciju. Unapred pripremite odgovore na ova pitanja, ali se pritom potrudite da to nisu uobičajeni opšti odgovori. Originalnim odgovorima sebe ćete izdvojiti od mase drugih kandidata. U vašoj work and travel agenciji će vam reći koja se pitanja najčešće ponavljaju i kakvi su odgovori poželjni.

Pored pripreme originalnih odgovora, za poslodavce spremite i nekoliko pitanja kako biste pokazali svoje interesovanje za određenu radnu poziciju. Slobodno ih pitajte za trajanje radnog vremena, njihovim očekivanjima, dužnostima koje ćete (ukoliko budete primljeni) obavljati i slično…

Neposredno pre „skajp“ intervjua proverite tehniku (mikrofone, zvučnike, internet konekciju). Kulturno se obucite i nasmešite. Ne plašite se, već nastupite samouvereno.

Ambasada

Iako znanje engleskog jezika nije presudno na to hoće li Vam viza za odlazak u Ameriku biti odobrena ili ne, svakako da je veoma korisno kada u ambasadi aplicirate za vizu. Dakle, malo obnovite i proširite svoje znanje ovog jezika.

Takođe, opremite se informacijama o svojoj sponzorskoj agenciji, budućem poslodavcu, kao i konkretnom poslu koji ćete obavljati. Vrlo često će zaposlene u ambasadi zanimati odgovori na pitanja ko je Vaš poslodavac, i šta ćete u Americi tačno raditi. Ukoliko na ova pitanja ne znate odgovoriti sigurno i bez zamuckivanja, smanjićete sebi šanse za dobijanje vize.

Pripreme za svakodnevni život u novoj okolini

Ni za koga nije jednostavno onaći se u potpuno novom okruženju, među ljudima koji ne govore isti jezik, nemaju iste običaje, niti sličan smisao za humor. Zbog toga sam odlazak na „work and travel“ program i život u drugoj kulturi sebi olakšajte tako što ćete unapred pročitati nešto više o kulturi u kojoj ćete živeti i raditi, kao i o narodu sa kojim ćete biti u svakodnevnoj interakciji.

Autor Zenstvena

Od 2012.godine uređuje i priprema članke za Portal Zenstvena.com. Nadam se da saznate dosta korisnih informacija na našem portalu.