Zalijevanje vrta – rano ujutro

Autor Datum 10/05/2018

Iako djeluje jednostavno, zalijevanje vrta za mnoge predstavlja problem, jer nemaju sve biljke istu potrebu za vodom. Da bi cvijeće dobro napredovalo i sačuvalo ljepotu i svježinu tijekom ljeta, baštovani- početnici bi trebali pridržavati sljedećih savjeta:

Najbolje vrijeme za zalijevanje su rani jutarnji sati, jer su biljke tijekom dana opskrbljene dovoljnom količinom vode. Ako niste u mogućnosti tada, zalijevajte navečer.

Drugo važno pravilo glasi: biljke zalijevajte rjeđe, ali većom količinom vode.

Optimalno je 20 litara po četvornom metru. Sušenje zemljišta možete djelomično spriječiti redovitim okopavanjem i pokrivanjem slojem malča.

Zalijevanje može obaviti ručno, poluautomatski i automatski.

Poluautomatski način je pogodan za drveće i grmlje. Instalira se injektor (uska plastična cijev) neposredno uz korijen biljke i pričvrsti na spremnik s vodom. Voda iz injektora ide “kap po kap” u zonu korijena. Ukoliko ste u mogućnosti, postavite automatski sustav zalijevanja, koji može biti stacionaran ili mobilan. Drugi je jednostavniji i uz malo vještine i dobre volje možete sami postaviti. Prvo odredite mjesto i način na koji će sustav da se opskrbljuje vodom, utvrdite koliki je tlak i količina vode koju imate na raspolaganju. Ako koristite obično vrtno crijevo, promjer bi trebao biti identičan promjeru cijevi ili ventila odakle se napaja. Preporučuju se cijevi i ventili većeg promjera.

Pri izboru prskalice, birajte kvalitetnije koje mogu mijenjaju kut i domet zalijevanja. Možete postaviti više i umrežiti ih sustavom crijeva, tako da pokriju cijelu površinu i ne morate ih premještati.

Automatski sustav za zalijevanje “kap po kap” štedi vrijeme, napor i vodu. Postavlja se brzo i lako tako što se priključi na česmu. Set obuhvaća: tajmer za vodu s različitim programima, automatski prekidač za uključivanje i isključivanje, filter za vodu, regulator tlaka na 1,5 bara, vanjske cijevi duge 15 mi kapaljke.
Izvor:Novosti

Autor Zenstvena

Od 2012.godine uređuje i priprema članke za Portal Zenstvena.com. Nadam se da saznate dosta korisnih informacija na našem portalu.