Kako zaštiti radnje od pokušaja krađe?

Autor Datum 15/01/2018

Ako ste vlasnik nekog uslužnog objekta onda ste i sami svesni koje sve opasnosti vrebaju, a naravno najveći strah svih vlasnika jeste mogućnost krađe. Odgovorni vlasnici brinu i o svojim zaposlenima i trude se da i njima obezbede što veću zaštitu na radnom mestu. Odgovorni vlasnici ne razmišljaju samo o profitu, već gledaju da budu zadovoljeni opšti uslovi rada. Svaki vlasnik ima dogovor sa radnikom kako se postupa ukoliko dođe do određenog pokušaja krađe ili napada. Uglavnom se svim zaposlenima savetuje da postupaju onako kako im razbojnik kaže, pogotovu ukoliko poseduje oružje. Ipak, treba se na vreme obezbediti i iskoristiti razna sredstva kako biste svoje radnike, ali i proizvode zaštitili od krađe.

Ugradite alarm

Alarm je efikasno sredstvo u slučajevima kada je radnja zatvorena, u toku noći, nakon radnog vremena i slično. Razbojnici i lopovi uglavnom pokušavaju krađe noću, ali ukoliko imate alarm, istog trenutka kada se on aktivira, to će vrlo verovatno da odbije onog ko pokuša da učini neko krivično delo. Zato, morate izabrati odličan alarmni sistem, koji će se aktivirati onog trenutka kada se provala dogodi, bilo da je to razbijanje stakla ili pokušaj obijanja brave.

Zaposlite obezbeđenje

Ovo može biti efikasan sistem u toku radnog vremena. Jednostavno, mnogi se neće usuditi da priđu radnjama koje imaju obezbeđenje, jer jednostavno znaju da neće biti tako lako ukrasti bilo šta. Međutim, manje radnje nemaju ovu mogućnost, zato što ovakav način zaštite podrazumeva još jednu više zaposlenu osobu, a često vlasnici ovih objekata nemaju dovoljno finansijskih sredstava. Ova opcija se preporučuje većim radnjama, koje prave i veći profit, imaju ovu mogućnost, ali i koje imaju veći rizik od provala i krađa.

Ugradite senzore

Još jedan vid efikasne zaštite jesu i senzori, koji detektuju svaki put kada neko pokuša da iz radnje iznese ono što nije prošlo kroz kasu. I samo postojanje senzora može da odbije lopove da bilo šta i pokušaju. Međutim, razbojnici i lopovi su postali gotovo profesionalci kada su u pitanju krađe, jer zapravo oni uvek nađu neki način kako da tu prepreku zaobiđu. U poslednje vreme koriste aluminijumsku foliju kojom oblažu svoje torbe i kada stave proizvod unutar nje, onda senzori neće reagovati. Dobro bi bilo i da imate otvorene razgovore sa radnicima, koji bi trebalo da obrate pažnju na ponašanje kupaca u radnji i ako uoče neko sumnjivo ponašanje da prate svaki njegov korak, jer jednostavno, treba dati do znanja potencijalnom lopovu da može biti primećen.

Postavite video nadzor

Jedna od najboljih opcija jeste postavljanje video nadzora. Video nadzor služi kao prepreka svim potencijalnim lopovima i razbojnicima. Zapravo kada vide da postoji video nadzor u određenoj radnji, verovatno će je preskočiti, jer znaju da mogu biti prepoznati i uhvaćeni i to im naravno ne ide u korist. To je najvažnija stvar video nadzora – sprečavanje čak i pokušaja krađa. Sa druge strane vi se osiguravate da i ukoliko se desi krađa možete da brzo reagujete, odnesete snimak u policiju i u što kraćem roku lopov može biti uhapšen, a u najboljem slučaju možete vratiti i robu. Takođe, video nadzor može biti i najisplativije rešenje.

Autor Zenstvena

Od 2012.godine uređuje i priprema članke za Portal Zenstvena.com. Nadam se da saznate dosta korisnih informacija na našem portalu.