Zašto je cimet dobar za vaše zdravlje?

Pogledajte zbog čega je cimet dobar za vaše zdravlje.
cimet za zdravlje

1. Kontrolira razinu šećera u krvi

Nekoliko studija pokazalo da cimet povoljno utječe na razinu šećera u krvi. Cimet je i popularan prirodni lijek koji koriste osobe koje pate od dijabetesa tipa 2.

2. Liječi gljivične infekcije

Istraživanja su pokazala da je ulje cimeta učinkovito u liječenju infekcija uzrokovanih kandidom, poput Candida tropicalis, Candida albicans, Candida krusei, C. parapsilosis, and C. orthopedics.

3. Ublažava simptome izazvane trovanjem

Cimet ima jako antibakterijsko djelovanje, pa je odličan u liječenju želučanih problema izazvanih salmonelom i Ešerihijom koli. Mljeveni cimet, ulje ili čaj od cimeta, učinkoviti su u neutraliziranju stomačnih problema.

4. Pomaže u liječenju simptoma sindroma iritacije crijeva

Cimet drastično smanjuje neugodne simptome kod sindroma iritacije crijeva, osobito pomaže kod nadutosti. Ova biljka potiče probavu i pomaže u liječenju bakterijskih infekcija. Pored toga, cimet je i odličan lijek protiv grčeva u trbuhu.

5. Cimet pomaže kod osteoporoze i artirtisa

Cimet je bogat manganom koji pomaže u izgradnji kostiju, krvi i vezivnih tkiva u tijelu. Osobe koje imaju manje mangana u organizmu češće oboljevaju od osteoporoze i artritisa. Kod bolova uslijed artritisa vam može pomoći masaža uljem cimeta ili ispijanje čaja od cimeta.

6. Utječe na kognitivni razvoj i pamćenje

Redovitim konzumiranjem cimeta štitite zdravlje mozga i poboljšavate koncetraciju.

7. Moćan antioksidant

Cimet spada u sam vrh namirnica bogatih antioksidantima. Oni pomažu regeneraciju stanica i oslobađaju organizam štetnih slobodnih radikala.

8. Pomaže pri mršavljenju

Cimet poboljšava cirkulaciju i može ubrzati metabolizam. Samim tim, bit ćete uspješniji u borbi sa suvišnim kilogramima.

9. Ublažava bolove u mišićima

Ukoliko osjećate bolove u mišićima, pomoći će vam masaža cimetovim uljem.

10. Snižava kolesterol i trigliceride

Ova začinska biljka djeluje preventivno na pojavu srčanih oboljenja, s obzirom da smanjuje razinu triglicerida, kolesterola u krvi i viška masnoće.

11. Poboljšava zdravlje zubi i desni

Ulje cimeta se često koristi u proizvodnji žvakaćih guma, bombona za osvježavanje daha, tekućine za ispiranje usta i zubnih pasti. To je prije svega zbog jakog antibakterijskog djelovanja cimeta.

12. Ublažava prehladu, upalu grla i kašalj

Čaj od cimeta ili čaj s dodatkom cimeta povoljno utječe na tegobe izazvane prehladom ili upalom grla, a može i ublažiti kašalj.

13. Ublažava simptome PMS-a

S obzirom da je bogat manganom, cimet je odličan način smanjiti neugodne simptome PMS-a. Ovaj začin ublažava grčeve i otklanja napetost.

14. Cimetom protiv simptoma trovanja hranom

Cimet umiruje tegobe izazvane trovanjem hranom, može neutralizira bakterije, gljivice i druge mikrobe.

15. Regulira menstrualni ciklus

Cimet pomaže ženama koje imaju policistične jajnike tako što može regulirati menstrualni ciklus.

16. Ublažava glavobolju

Ako vas muči migrena ili obična glavobolja, prva pomoć vam može biti čaj od cimeta.
Izvor:stvarukusa