Zašto je crni čaj odličan za zdravlje?

Crni čaj pravi se od lišća biljke Camellia sinensis kao i zeleni čaj. Listovi se suše i fermentiraju, što daje čaju tamniju boju i bogatiji okus od zelenog čaja koji ne podliježe procesu fermentacije.

Ljekovita svojstva crnog čaja

Do danas su istraživanja o utjecaju crnog čaja na kardiovaskularno zdravlje dala mješovite rezultate. Studija provedena 2007. nad 31. odraslom osobom utvrđuje da šest mjeseci pijenja crnog čaja nije značajno utjecalo na kardiovaskularne čimbenike rizika. A 2009. godine pregledom devet ranije objavljenih studija (uključujući ukupno gotovo 195.000 sudionika) dolazi se do zaključka da tri šalice crnog ili zelenog čaja dnevno smanjuju rizik od moždanog udara za 21 posto.

U laboratorijskom istraživanju objavljenom u 2009., znanstvenici su otkrili da su spojevi iz crnog čaja bila edikasnija u usporavanju apsorpcije šećera u krvi od onih iz zelenog čaja i oolong čaja.
Studija iz 2009. provedena na 1.040 odraslih starijih osoba, utvrđuje da je dugotrajno uzimanje crnog i / ili zelenog čaja povezano s manjom učestalosti dijabetesa.

Usporava razvoj raka

Istraživanja ukazuju da crni čaj smanjuje šanse i znatno usporava razvoj raka. Ta svojstva ovaj napitak može zahvaliti bogatstvu antioksidanta,
Izrazito dobar za smirivanje želučanih problema i urinarnih infekcija.
Znanstvenici su proveli istraživanje na više od 500 ljudi i dokazali da flavonoidi u crnom čaju smanjuju proizvodnju štetnog kolesterola, as time izrazito smanjuju opasnost od moždanog i srčanog udara, pomaže kod proljeva, koristi se za smirivanje glavobolje, poboljšava mentalne sposobnosti.

Za konzumaciju crnog čaja nije dokazano da može spriječi ili liječiti bilo koje zdravstveno stanje. Iako pijenje crnog čaja može ponuditi određene zdravstvene koristi, važno je konzultirati svog liječnika kako bi se utvrdilo koja količina može biti prikladna za vas.
Izvor:ordinacija