Zašto je kalijum potreban tijelu?

Možda ne znate dovoljno o kalijumu, a svakako bi trebalo. Važan je za mišićnu snagu, funkcioniranje živčanog i zdravlje kardiovaskularnog sistema, ističe nutricionista Janet Brill. Ima ga u cikli, bananama, avokadu, dinji, bijelom grahu … Međutim, čak i unositi u organizam 4.700 mg, kolika je dnevna preporučena doza, može dogoditi da ipak imate manjak ovog minerala. Zašto? Što više natrija konzumirate, to više kalijuma vaše tijelo odbacuje. Ako osjećate neki od ovih simptoma, neophodno je da odete kod liječnika i provjeriti da li oskudijevaju u ovom važnom mineralu.

Konstantan umor

Svakoj ćeliji u tijelu potrebna je odgovarajuća količina kalijuma da bi funkcionirala. Inače, stalno ćete osjećati umor. Ako se na pragu proljeća osjećate malaksalo unatoč tome što dovoljno spavate, uzrok tome može biti manjak kalijuma.

Visok krvni tlak

Kalijum je važan za krvne sudove, kaže brilla. Kada ga nema dovoljno, oni se sužavaju, a to dovodi do podizanja krvnog tlaka. Ako uglavnom jedete iz vrećica i kutijica, odnosno prerađenu hranu, vjerojatno imate nisku razinu kalijuma, jer u čipsu, krekerima i svoj ​​zamrznutoj hrani ima mnogo natrija. Iskorenite ovu lošu naviku.

Slabost i grčenje mišića

Ovaj mineral igra važnu ulogu u kontrakciji mišića. Kada ga nema dovoljno, češće osjećate bolove pa i spazam.

Ubrzan rad srca

Zastrašujuće je kada srce iznenada počne ubrznao da kuca bez nekog posebnog razloga. Mnoge stvari mogu dovesti do toga, a niska razina kalijuma jedan je od njih.

Malaksalost i vrtoglavice

Nedostatak kalijuma u organizmu može usporiti rad srca toliko da ćete pomisliti kako svakog trenutka možete padnete. Naravno, i mnogi drugi faktori mogu dovesti do vrtoglavica, tako da, kada se s tim suočite, trebalo bi da odmah posjetite liječnika.

Konstipacija

Zvučaće čudno, ali niska razina ovog minerala usporava sve funkcije tijela, pa i redovito pražnjenje crijeva. To može biti praćeno i nadutošću i bolovima u trbuhu.

Nervoza

Kalijum je važan za zdravlje živaca, pa kada ga nema dovoljno, možda ćete osjetiti neugodno peckanje, kao da vam tijelom prolazi struja.

Autor Zenstvena

Od 2012.godine uređuje i priprema članke za Portal Zenstvena.com. Nadam se da saznate dosta korisnih informacija na našem portalu.