Zašto neki ljudi imaju neugodan miris?

Prema tvrdnjama znanstvenika, postoji čitav niz razloga zašto tijelo može poprimiti nimalo ugodan miris. Pročitajte sedam nevjerojatnih razloga zbog kojih baš i ne mirišite dobro.
neugodan miris nova

Pod stresom ste

Vjerovali ili ne, ali kemijski gledano postoje različite vrste znoja, a najsmrdljiviji znoj od svih je onaj koji nastaje kada smo pod stresom. Razlog tome je činjenica da se znoj uzrokovan stresom proizvodi iz dijela žlijezda znojnica koje se nazivaju apokrine žlijezde koje proizvode znoj s manje vode, a za tim miksom proteina i masti bakterije doslovce “polude”. Za razliku od tog znoja, znoj koji nastaje uslijed vježbanja ili visokih temperatura pretežno se sastoji od vode i elektrolita.

Imate problema sa smrdljivim stopalima

Isto kao i na ostatku tijela, i na stopalima znojenjem nastaju bakterije. Budući da stopala često prekrivaju čarape, nastaje toplo i vlažno mjesto savršeno za razvoj bakterija. Međutim, oko 10 do 15 ljudi, zahvaljujući genetici, ima stopala koja se jako znoje. Takva vlažna stopala mogu postati savršen dom doista smrdljivih bakterija “Micrococcus sedentarius” koje proizvode smrdljive sumporne mirise.

Stalno nosite isti grudnjak

Nedavna studija pokazala je kako žene omiljeni grudnjak ne peru dovoljno često. Materijal grudnjaka u izravnom je kontaktu s kožom, a čipka pogotovu dobro upija znoj i prljavštinu, posebno na mjestima koja se znoje. Stoga grudnjak treba prati češće nego što mislite.

Volite brokula

Prehrana koja sadrži puno luka može izazvati i neugodan miris tijela, a ne samo loš zadah. Naime, hrana intenzivnog mirisa koja sadrži pomalo smrdljive spojeve koji cirkuliraju krvotokom mogu se izlučiti kako zadahom, tako i putem urina i znoja. Ali luk nije jedini krivac za neugodne mirise. Tu je i brokula i njoj srodno povrće koje sadrži smrdljive spojeve, najčešće sumpor, koji uzrokuju neugodne mirise.

Možda imate rijedak genetski poremećaj

Otkriveno je kako mutacije na određenom genu uzrokuju stanje koje se naziva “trimethylaminuria” prilikom kojeg tijelo ne može razgraditi kemijski spoj nazvan trimetilamin. Upravo taj spoj daje ribi neugodan miris, a kada se nakupi u ljudskom tijelu, daje dahu, urinu i znoju neugodan miris.

Pili ste alkohol

Kako alkohol kruži krvotokom, tako ulazi iu same pore, a njegova konzumacija se itekako osjeti u dahu. Bez obzira na to koju vrstu alkohola pijete, kada tijelo počne ga razgrađuje svako alkoholno piće ima isti miris, koji i nije baš naprijatniji.

Možda imate dijabetes

Prilikom neliječenja dijebetesa često se javlja stanje koje se naziva dijabetička ketoacidoza. Bez dovoljno inzulina tijelo počinje razgrađivati ​​masti kako bi dobilo potrebnu energiju što dovodi do nakupljanja ketona u tijelu. To nakupljanje može proizvesti promjene u mirisu tijela, a upravo to može biti znak da bi trebali posjetiti liječnika.