Zašto nikada ne bi trebali nositi japanke?

Porastom temperatura kod mnogih od nas javlja se želja i potreba da maknemo svoja stopala iz teške zimske obuće i izložimo ih ugodnim sunčevim zrakama.
japanke nositi ne
Upravo su japanke ljeti zbog toga za većinu nas najbolji i najjeftiniji izbor. Nažalost, koliko god jednostavne i praktične bile kao ljetna obuća, nošenje japanki sa sobom nosi čitav niz potencijalnih zdravstvenih problema. Donosimo vam nekoliko dobrih razloga zbog kojih biste ovog ljeta trebali razmisliti o nošenju neke čvršće obuće.

Spužvasta podloga ne nudi nikakvu potporu za stopala

Japanke se možda čine mekanim i udobnim, ali noge u njima prije ili kasnije završe previše nagnuta prema naprijed zbog činjenice da japanke ne pružaju dodatnu potporu na članku. Takva pozicija stopala s vremenom počinje stvarati probleme s petama, prstima i lukom stopala.

Mišići i tetive rade prekovremeno

Iako su zbog toga vrlo prozračne i lagane, činjenica da je jedina stvar koja drži japanke na vašoj nozi trakica u obliku slova V znači da se vaši prsti na nogama moraju grčiti dok hodate, čineći mišiće i tetive da rade puno više nego obično. Ovakvo hodanje s vremenom može uzrokovati tendinitis (upala tetive).

Ravna peta napreže ahilovu tetivu

Stručnjaci tvrde da je obuća s blago povišenom petom idealna za zdravlje Ahilovih tetiva. Kao što su previsoke štikle kroz duže vrijeme štetne za njih, i one potpuno ravne pete čine im nepotrebno naprezanje.

Nema potpore za članke

Nošenje japanki razlog je broj jedan povećanom broju uganuća članaka ljeti.

Bol u kukovima i donjem dijelu leđa

Nošenje japanki kroz duži vremenski period mijenja način na koji hodamo tako da nam se postupno skraćuju koraci, što može biti pogubno za kukove i leđa.

Nikakva zaštita od kamenja, blata, stakla ili cipela drugih ljudi

Stopala u japankama izložena su čitavom nizu opasnosti od oštrih i prljavih predmeta, zbog čega se drastično povećava šansa da nas nešto posiječe, nagazi ili zgnječi.
Izvor:Metro Portal