Zašto objaviti e-knjigu?

Autor Datum 10/04/2017

Bilo da ste napisali knjigu ili planirate to da uradite u skorijoj budućnosti, verovatno ste makar jednom pomislili o prednostima i manama tradicionalnog izdavaštva. Želite da podelite vaše delo sa svetom ali uslovi tradicionalnih izdavača nisu baš povoljni. Verujete da bez uloženih hiljadu evra, vaše delo neće videti svetlost dana. Iako su neki ljudi dobro upoznati sa digitalnim izdavaštvom, mnogi ne znaju mnogo o ovom alternativnom načinu da objave knjigu. Međutim, što digitalno izdavaštvo postaje popularnije, javlja se velika dilema za nove autore; da li igrati na sigurno i izabrati put tradicionalnog izdavaštva ili se upustiti u avanturu sa digitalnim izdavaštvom.

Sa jedne strane, većina nas je dobro upoznata sa tradicionalnim izdavaštvom. To podrazumeva izdavačku kuću koja otkupljuje prava na rukopis nekog autora. Iako ovo deluje kao siguran put iz perspektive pisca, prevashodno zato što izdavačka kompanija preuzima sav rizik na sebe otkupljujući i objavljujući knjigu nekog nepoznatog ili manje poznatog pisca, vi kao autor gubite nezavisnost po pitanju vašeg dela. Ovo može dovesti do objavljivanja knjige koja uopšte ne izgleda onako kako ste je vi u prvi mah zamislili.

Sa druge strane, digitalno izdavaštvo i dalje predstavlja nepoznatu i još neistraženu teritoriju za mnoge. Iako su neki pisci čuli ponešto o tome, s obzirom na to da nemaju dovoljno preciznih informacija u vezi sa celim procesom objavljivanja e-knjige, oni digitalno izdavaštvo nikada ne vide kao realnu opciju. Iakodigitalno izdavaštvo može delovati riskantnije pošto ste, u suštini, prepušteni sami sebi, ono vam daje punu kontrolu nad svojom knjigom i potpunu kreativnu slobodu, i ukoliko se sprovede na pravi način, može vam doneti korektnu sumu novca.

Stvar koja verovatno najviše privlači perspektivne pisce ka tradicionalnom izdavaštvu jeste mogućnost da postanu opšte poznata imena kao što su Džej Kej Rouling i Stiven King. Autori pretpostavljaju da ako se dovoljno dokažu nekoj izdavačkoj kući i steknu dovoljno popularnosti gradeći širok krug čitalaca, da će dobiti dugogodišnji ugovor što će ih finansijski osigurati za ostatak života.

Ono što takođe navodi pisce da izaberu tradicionalno izdavaštvo jeste san o osvajanju literarnih nagrada koje ne samo da donose veliku popularnost već i na neki način predstavlja potvrdu za njihov dotadašnji rad.

Iako ovo može delovati primamljivo za većinu pisaca, ne smete zanemariti određene mane tradicionalnog izdavaštva.

Pored toga što pisci gube nezavisnost što se tiče donošenja odluka u vezi sa njihovim delom, kao novi autor, ne bi trebalo da očekujete da ćete zaraditi kule i gradove od prodaje svoje knjige pošto, i da ona postane hit na tržištu, većina tradicionalnih izdavačkih kuća isplaćuju autorima 10% do 15% od svake prodate knjige. A to je u slučaju da imate dovoljno sreće da i nađete nekog izdavača koji će prepoznati potencijal u vašoj knjizi i odlučiti da je objavi jer oni retko otkupljuju rukopise od pisaca koji već nemaju izgrađenu publiku od makar par hiljada ljudi.

Međutim, digitalno izdavaštvo nudi veliki broj opcija novim autorima koji nemaju izgrađenu publiku.

Pre svega, nikada nije bilo lakše objaviti e-knjigu. Uz pomoć digitalnih izdavača poput Digitalnih Knjiga, možete objaviti e-knjigu u samo par lakih koraka. Više ne morate da idete od izdavača do izdavača i da svima nudite svoj rukopis nadajući se da će ga prihvatiti. Takođe, više ne morate da brinete da ćete prekršiti zastarelu politiku neke izdavačke kuće zato što imate potpunu kontrolu nad svojom knjigom.

Zatim, prihodi koje dobijate od prodaje svoje e-knjige, ukoliko rešite da je objavite uz pomoć digitalnog izdavača kao što su Digitalne Knjige, su neuporedivo veći nego ako vam knjigu objavi tradicionalni izdavač. Za svaku prodatu knjigu dobijate i do 50% prihoda što je više nego povoljno.

Još jedna prednost digitalnog izdavaštva je činjenica da e-knjige sve više dobijaju na popularnosti. Pošto smo odavno ušli u digitalno doba, logično je očekivati da će tradicionalni mediji i štampane knjige dobijati sve manje prostora kako godine prolaze.

Na kraju krajeva, ukoliko odlučite da objavite e-knjigu, ona će zauvek ostati na internetu. Vi ste ti koji odlučujete da li će vaše delo biti onlajn ili ne. Međutim, kada je u pitanju tradicionalno izdavaštvo, niko vam ne može garantovati da će neko za deset ili dvadeset godina moći da dođe do primerka vaše knjige.

Iako mnogi pisci vide tradicionalne izdavačke kuće kao sigurnu luku za svoje delo, da bi u nju uplovili potrebno je dosta rada i truda i višegodišnjeg pisanja. Međutim, digitalno izdavaštvo nudi toliko više opcija za pisce u usponu, a što je najbitnije, svako može objaviti e-knjigu u samo par lakih koraka.

Autor Zenstvena

Od 2012.godine uređuje i priprema članke za Portal Zenstvena.com. Nadam se da saznate dosta korisnih informacija na našem portalu.