Zašto je odlično posvađati se sa dečkom?

Autor Datum 30/12/2017

Konstantno svađanje u vezi može biti loš znak, ali malo zdrave i konstruktivne svađe može biti stvarno dobro za vas, kaže stručnjak za veze Jane Greer, autorica knjige What About Me? Stop selfishness From Ruining Your Relationship. Evo kako ovi grublji razgovori mogu biti od pomoći.

Svađa vas oslobađa negativnih emocija

Nema ništa gore od zadržavanja svega u sebi (od onoga kada je zakasnio na večeru, do trenutka kada je zaboravio vašu godišnjicu). Na kraju će to puknuti i postati prljava i neproduktivna dreka. S druge strane, kada svaku primjedbu kažete, umjesto da gurate stvari pod tepih, možete to da prevaziđete.

Svađa je dobra i produktivna jer pročišćava emotivne frustracije, gorčinu, i bijes, odnosno sve ono što dovodi do konflikta- kaže Greer. Ne plašite se rasprave inače ćete postati ogorčeni.

Pomaže vam da vidite perspektivu partnera

Svađa u konstruktivnom smislu znači: nema vrijeđanja, napadanja ili kritike, kaže Greer. U “doboroj” svađi svaki partner oslobađa svoje osjećaje i dijeli mišljenje sa onim drugim povodom nekog nesporazuma, i za to vrijeme aktivno sluša.

Poenta je saslušati partnera, a ne napadati ga zato što situaciju promatra drugačije od vas. Kao rezultat naučit ćete više o tome kako partner pristupa određenim problemima, što može dovesti do bolje komunikacije u budućnosti.

Izvežbaćete postizanje kompromisa

Smislena svađa ne treba da se vrti oko toga tko je pobjednik a tko je izgubio.-Krajnji rezultat je pronalaženje zlatne sredine putem kompromisa, i shvaćanje da promatrate stvari drugačije- potvrđuje Greer. Iako to nije lako ne morate uspjeti iz prve.

-Ako Ne možete “čujete” jedno drugo pustite stvari za trenutak i razmislite- predlaže ona.

Istraživanja pokazuju da ono kad se posvađate pa odete bjesni u krevet i nije nešto najgore na svijetu ako ste u stanju staviti svađu na čekanje, i pokušati da se riješite negativnih emocija prije odlaska u krevet.

Krucijalno je naučiti kako se svađate fer, jer vjerojatno se tijekom zajedničkog života nikada nećete složiti baš oko svega. Prihvatite to i vaša veza će zbog toga čak biti i bolja.
Izvor:cosmopolitan

Autor Zenstvena

Od 2012.godine uređuje i priprema članke za Portal Zenstvena.com. Nadam se da saznate dosta korisnih informacija na našem portalu.