Zašto se ljubimo?

Znanstvenici smatraju da nas na poljupce navodi podsvijest, kada smo kao bebe sisali mlijeko i usnama dodirivali majčinu bradavicu, tada smo se osjećali sigurno, voljeno i vrlo ugodno.
zasto-se-ljubimo

Različita osjećanja utječu na to da nekome darujemo – poljubac.

Nekada se ljubimo jer smo uzbuđeni, drugi put da bismo se povezali s onima koje volimo, često i zato što u tome uživamo. Samo 10 posto stanovništva se ne ljubi, odnosno u njihovoj kulturi to nije dio dubljeg, seksualnog ili prijateljskog upoznavanja partnera, au nekim dijelovima Indije, ljubljenje se čak smatra neprimjerenim. Ipak, ostatak stanovništva ljubi se prilikom upoznavanja, udvaranja, predigre.

Znanstvenici smatraju da nas na poljupce navodi podsvijest, kada smo kao bebe sisali mlijeko i usnama dodirivali majčinu bradavicu, tada smo se osjećali sigurno, voljeno i vrlo ugodno, pa se želja da to ponovimo duboko usadila u nama. Kasnije, sličan odnos imamo s partnerom.

Druga teorija zasnovana je na čistoj “kemiji”, odnosno činjenici da jezikom “ocjenjujemo” i “procjenjujemo” potencijalnog partnera ili partnericu. Kada se ljubimo, u našem tijelu dolazi do jakih kemijskih reakcija i počinje proizvodnja dopamina, hormona žudnje i uzbuđenja. Interesantno je da kada ljubimo dugogodišnjeg partnera, dopamin nije uvijek prisutan, već se češće oslobađa oksitocin, koji pruža osjećaj privrženosti i povezanosti.