Zašto se ljudi širom svijeta kunu u hrono ishranu?

Autor Datum 17/07/2018

Kada vaga „mrtva ozbiljna“ pokazuje za tebe ogromnu cifru, prvo što ti panično prođe kroz glavu jeste misao – moram da smršam! Zatim sledi unezvereni pogled na kalendar i još jedna panična misao se javi u glavi – leto samo što nije! I zato, rad na figuri iz snova, onoj koju si sebi obećala još prošlog proleća, ili, da ne budemo tako surovi, ovog prvog januara, može da počne – sada!

S obzirom na to da smo prilično lenji kada je fizička aktivnost u pitanju (ili bar većina, da se ne lažemo), odmah počinjemo da tragamo za čudotvornom dijetom. Iako zdrava i jako preporučljiva, fizička aktivnost na mnoge deluje prlično iscrpljujuće i zato im je lakše da jednostavno gladuju, umesto da makar malo potrče i pokrenu se.

Ipak, postoje i one dijete, ili bolje rečeno režimi ishrane, uz koje ne morate da gladujete a možete da relativno brzo da gubite kilograme. Dakle, možete da smanjite salo na stomaku i smršate u nogama, i to bez preterane fizičke aktivnosti. U pitanju je hrono dijeta.

Kako izgleda hrono ishrana tj. jelovnik hrono ishrane?

Prvo, hrono ishrana je skoro pa jedina „dijeta“ koja dozvoljava gotovo sve namirnice, tačnije, samo uz hrono ishranu jedeš gotovo sve što poželiš, nema gladovanja, a kilogrami odlaze brzo i nepovratno. Jako je važno da se vodi računa o tome u koje vreme se jede i koje namirnice se kombinuju i tako se bez mnogo muke i ostvaruju odlični rezultati.

Na primer, doručak bi trebalo da se „obavi“ do 9h, a ručak i večera se ravnaju prema prvom obroku. Idealno bi bilo da između obroka prođe od 4 do 6 sati, ali u međuvremenu nema grickalica ili slatkiša! Za doručak možeš da jedeš sve, pa čak i testo, za ručak ti sleduju „jača“ mesa i salate, bez hleba i testenina, a za večeru „posna“ mesa poput piletine i ribe u kombinaciji sa belim povrćem, takođe bez hleba. Količina hrane nije ograničena jer je važno najesti se dobro kako ne bi bila gladna između obroka, ali naravno nema prejedanja i preterivanja.

Hrono ishrana se deli na dva perioda – period restrikcije i period van restrikcije koji postaje tvoj stil života. Tokom restrikcije koja obično traje oko 28 dana, imaš samo doručak, ručak i večeru, izbacuješ slatkiše, čak i voće, sve grickalice, veštačke sokove, belo brašno, piješ samo vodu, limunadu i crnu, domaću kafu. Tada se telo čisti od šećera. Kada postigneš željenu kilažu, iz restrikcije prelaziš u vanrestriktivni period koji bi trebalo da postane tvoj način života, a tada u svoju ishranu dodaješ skrobno povrće koje nije bilo u upotrebi u restrikciji, kao i užinu između ručka i večere u koju možeš da uključiš omiljenu voćku.

Važno je naglasiti da je kombinovanje namirnica ključno za hrono režim, pa tako možeš da kombinuješ meso i mlečne proizvode, ali samo za doručak, i meso i jaja, ali ne i mlečne proizvode i jaja. Različiti mlečni proizvodi se takođe ne mešaju, kao ni različita mesa.

Hrono ishrana i kavitacija

Hrono ishrana je „dijeta“ koja brzo daje rezultate, a nije ni opterećujuća baš zato što se vodi prirodnim potrebama našeg organizma. Zato je žene rado biraju, a naročito se pokazala odgovarajućom za održavanje postignute kilaže nakon tretmana kavitacije.

Inače, kavitacija podrazumeva nehiruško, ultrazvučno uklanjanje viška masnih naslaga i celulita koje garantuje brzo i lako mršavljenje. Rezultati kavitacije su vidljivi već nakon prvog tretmana (u obimu gubiš dva do četiri ili šest centimetara), ali da bi oni potrajali što više, jako je važno održavati kilažu koja se dobila nakon tretmana kavitacije. Uz laganu fizičku aktivnost i odgovarajući način ishrane kakav je i hrono ishrana, ovo uopšte nije nemoguća misija!

Autor Zenstvena

Od 2012.godine uređuje i priprema članke za Portal Zenstvena.com. Nadam se da saznate dosta korisnih informacija na našem portalu.