Zašto je sjedenje opasno za zdravlje?

Sjedilački način života udvostručuje rizik od dijabetesa i povezan je s rizicima za bolesti srca. Štoviše, neaktivnost je jedan od najvećih ubojica odraslih ljudi, tvrdi Svjetska zravstvene organizacija.

Najstrašnije je to što rezultati studija pokazuju da su učinci isti, čak i kad se osoba koja dugo sjedi, u ostatku dana bavi fizičkim aktivnostima.

“Većina ljudi misli da ako vježba svakodnevno, neće imati problema zbog dugog sjedenja”, kaže istraživač dr. Ema Wilmot, čiji je tim sa Sveučilišta u Leicesteru analizirao 18 studija koje su obuhvatile 800.000 ljudi.

“Međutim, kada dugo sjedimo, razmjena enzima u našim mišićima može dovesti do opasnog razine šećera u krvi. Efekti se dešavaju brzo, a vježbanje ne može potpuno vas zaštiti”.

Dr. Wilmot i njezin tim otkrili su da osobe koje dugo sjede imaju dva puta veće šanse da dobiju dijabetes ili bolesti srca, od onih koji sjede kraće.

Momčad također zapazio da takav način života vodi povećanom riziku od bolesti bubrega, osobito kod žena.

Tim Alardis, osteopata i fizioterapeut iz Velike Britanije objašnjava da je tijelu neprekidno potrebno kretanje.

“Naše kralježnice su dizajnirane za kretanje. Koljena, kukovi, članci, stopala su također pokretljivi zglobovi. Ako sjedite po četiri sata u stolici, pet dana u tjednu, a kralježnica se ne kreće, koljena i kukovi su savijeni, a vaše tijelo postaje ukočeno . Mišići slabe i tijelo počinje buniti “, kaže on.

Žene koje nose visoke potpetice i uske suknje na posao u naročitoj su opasnosti. Takve cipele čine da se zdjelica naginje naprijed dok stojimo ili hodamo, što slabi leđne mišiće, dok uske suknje ograničavaju pokrete zglobova.

Kako se možete zaštititi od ovih opasnosti?

Jednostavan način je da nikad ne sjedite duže od 30 minuta bez pauze. I poza u kojoj sjedite je također važna.

Držite leđa pravo, a ramena opustite i zabacite unatrag. Zadnjica bi trebao vam se nalazi točno uz naslon stolice i izbjegavajte prekrštanje nogu.

Ako već imate bolove u leđima, ramenima ili koljenima, važno je da budete što više aktivni, kako biste povratili pokretljivost zglobova.
Izvor:B92